Obrenovac, 29.06.2022

PONOVO ĆEMO SLUŠATI I ČITATI BALAŠEVIĆA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2022.
Dve knjige USKORO u štampu, a biće objavljena i nepoznata pesma

Foto:srpskaistorija.com


Đorđe Balašević bio je omiljeni pevač i pesnik od Vardara do Triglava, ali podjednako uspešno se bavio i pisanjem. Njegova udovica Olivera Blašević će, uz podršku ćerki Jovane i Jelene i sina Alekse, 29. aprila predstaviti u porodičnoj kući u Novom Sadu dopunjeno izdanje zbirke pesama "Dodir svile", koje će biti obogaćeno i intimnom prepiskom supružnika, a tom prilikom će biti emitovana i dosad nepoznata pesma Panonskog mornara.

- Prva knjiga "Dodir svile" nastala je kao konsekvenca nagrade "Todor Manojlović", dodeljene "za poseban umetnički senzibilitet" od Narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". Ovih dana iz štampe izlazi knjiga istog naslova, ali u njoj neće biti sve već viđeno. To će biti analogija onih pesama koje smo već čitali i slušali sami, pevali zajedno, uz koje smo se zaljubljivali, mamili ove i one suze. Na novim stranicama naći će se i autopoetički prozni radovi, kao i novi stihovi koju su se dosad slušali samo u Ulici Jovana Cvijića 33. Tempo promocije diktiraće ritam odabranih pesama koje će se odsvirati, a čuće se i Đoletova priča o serenadi, premijerno, iz porodične arhive. Kada mrak bude prizvao dovoljno zvezda nad Salajkom, premijerno će se predstaviti i ta pesma. Ponovo ćemo slušati Đorđa - rekla je Olivera za Gloriju.

Takođe, Balašević je pisao drugi deo knjige "Kalendar mog detinjstva".

- Ostala je knjiga s nekoliko nedopisanih strana... Reč je o drugom delu knjige "Kalendar mog detinjstva", koju je Đole pisao, provodeći bezbrižno i spokojno vreme u svom domu. Ne smemo zaboraviti da puno toga može da se pročita i između redova. U skladu sa tim, u završnoj rečenici koja je ostala bez tačke markesovski čitamo da je večiti dečak time hteo reći da se materijal detinjstva nikada ne troši, tačnije, da se priče o detinjstvu nikada ne završavaju. Uostalom, čist beli list nakon poslednje strane sa nedovršenom rečenicom nipošto nije parče hartije bez poruke - ispričala je Olivera Balašević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE