Obrenovac, 06.07.2022

RAVNO SELO SIJA


Izvor: nova.rs/Mona Cukić/Lokalne novine | Obrenovac, 23.06.2022.
Bogat program Međunarodnog festivala debitantskog filma

Foto:Promo/Ravno Selo Međunarodni festival


Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održaće se ove godine od 30. juna do 3. jula. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Tradicionalno Ravno Selo Film Festival ima svoje tri selekcije: glavni program, čiji je gost selektor i ove godine Dragan Jeličić, studentski program, kao i „Kratkih 100 minuta“ u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu, po izboru selektora programa Igora Toholja. Ove godine biće prikazan do sada najveći broj filmova.

U glavnom takmičarskom programu selektovani su filmovi „Ne igraj na Engleze“, režija: Slobodan Pešić, „Heroji“ Gorana Nikolića, „Drugo ja“ Gige Agladze, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, „Hronika nasilja“ Manuela Šapire, „Jenga- čudna igra“ Nikole Končarevića, „Karantin“ Diane Ringo i „Divlji ljudi“ Tomasa Daneskova.

Igor Toholj, selektor "Kratkih 100 minuta” odabrao je 11 filmova. Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom festivala će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni omladinski film.

Festival dodeljuje ukupno pet nagrada u pet kategogija - Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta (uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR), Zlatni klip za najbolji film po izboru publike (i nagrada u iznosu od 500 EUR), Zlatni klip za najbolji dokumentarni film ( uz novčanu nagradu iznosu od 500 EUR), kao i plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film (u iznosu od 500EUR) i specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu.

Tradicionalno će se održati i propratni program "Filmić" – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov, i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE