Obrenovac, 29.06.2022

ARHITEKTURA ZA KOMÅ IJE


Izvor: N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2022.
Šta su okulus, erker, markiza…?

Foto:N1 Beograd


Nedavno je objavljeno štampano izdanje "Arhitektura za početnike" - priručnik za razumevanje zaboravljenog modernističkog nasleđa Beograda, u izdanju Tačke komunikacije.

Arhitektura za komšije otkriva istoriju zgrada u Beogradu. Moderna u stambenoj arhitekturi u periodu između dva svetska rata, zauvek je promenila izgled mnogih ulica glavnog grada i pokazala na koji način smo u tom trenutku bili deo tada savremenih svetskih trendova.

Većina tih objekata, u kojima se već decenijama smenjuju generacije Beograđana manje su poznata dela čuvenih arhitekata čija su imena i dela čuveni i daleko izvan granica naše zemlje. Ove zgrade danas nisu zaštićene, kako od propadanja, tako i od neplanskog preuređivanja, divljih nadogradnji i promena u enteriju i na fasadama.

"Najvažnije za njih jeste čuvanje tog nasleđa od zaborava i upoznavanje okruženja sa prirodom prostora koji svakodnevno koriste. Zato Arhitektura za komšije obeležava i opisuje ove zgrade, ukazujući njihovim stanovnicima i posetiocima na istoriju i vrednosti koje arhitektonsko delo može da nosi kroz nekoliko generacija", navode autori.

Knjiga sadrži i rečnik manje poznatih pojmova, a centralni deo brošure čine obrađene zgrade koje su predstavljene crtežima ali i osnovama karakterističnih stanova preuzetih iz Istorijskog arhiva Beograda.

Zgrade su predstavljene uz slike fasade s detaljima karakterističnim za to zdanje: šta je to plitka lođa, šta je francuski balkon, ili šta je erker i zbog čega su svi oni bitni elementi u arhitekturi jednog objekta.

Brošura opisuje i enterijerske elemente koji su važni za modernističko nasleđe, kao što su karakteristične stepenišne ograde, mozaici u podu, rasvetna tela i svi oni filigranski detalji koji su danas česta meta raznih nestručnih adaptacija i rekonstrukcija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE