Obrenovac, 11.05.2021

SNIMA SE FILM O NAŠOJ NACIONALNOJ IGRI


Izvor: Blic.rs/BRANKO JANAČKOVIĆ/Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2021.
Ja sam KOLO!

Foto:Blic.rs/Ustupljene fotografije


"Ja sam glas tvog DNK... Da li si otvoren da čuješ svoju Dušu? Da li veruješ da možeš da izlečiš Sebe? Da?! Onda zaigraj sa mnom! Ja sam ti! Ja sam Kolo!"

Ovim rečima počinje novi dokumentarni film "Srpsko kolo" višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića iz Niša i "Optimistic filma" o nacionalnoj folklornoj igri koja je postala deo Uneskove nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima ove igre koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Snimanje dokumentarca i istoimenog serijala započeto je u saradnji s čuvenim Ansamblom "Kolo", Etnografskim muzejom Beograd i Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu (SAD), a ovaj projekat, kako je planirano, snimaće se u više od 20 gradova u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, SAD i Kanadi.

Ideja autora je da srpsko kolo učini vidljivijim stranoj publici i da pokaže srž srpskog duha, kulture i života. Priča o srpskom kolu je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.

- Cilj filma i dokumentarnog serijala "Srpsko kolo" je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao i jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost. Prizivanjem slojevitosti i lepote srpskog kola kroz serijal gledaoci bliže upoznaju ovu igru i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Ovim saznanjem i uviđanjem kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu - kaže reditelj i producent filma Željko Mirković. Partner u ovom projektu je čuveni srpski Ansambl "Kolo".

- Izuzetno sam ponosan na činjenicu da, pošto smo uspešno učestvovali u izradi nominacijskog dosijea i upisa kola na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva Uneska, stručna javnost percipira Ansambl "Kolo" kao ravnopravnog partnera u projektima važnim za našu zemlju. Jedan od takvih projekata je i dokumentarni serijal o kolu gde ćemo učestvovati kao stručni saradnici i partneri i siguran sam da će saradnja koju smo uspostavili rezultirati stručnom, tačnom i promišljenom serijom kojoj će se i buduće generacije vraćati - ističe Vladimir Dekić, direktor Ansambla "Kolo".

Bez ove narodne igre ne može proći nijedna svetkovina u srpskom narodu, što čini njen značaj još većim.

- Baveći se već 35 godina profesionalno tradicionalnom i scenski primenjenom narodnom igrom, neminovno sam uspeo da doprem do same suštine značaja reči kolo u našem narodu. Upravo taj ogromni značaj kola sadrži u svojoj opštosti toliko puno pojedinačnih segmenata koji su nedvosmisleno utkani u sve sfere života našega naroda, da je nezamislivo da se bilo koji događaj, iz životnog ili godišnjeg ciklusa može zamisliti bez narodne igre - kola. Od kada je srpskog naroda, od tada se igra kolo, menjalo je svoju ulogu, prilike za igru, razvijalo bezbroj varijanata, karakterisalo određene oblasti i epohe, ali je zadržalo svoj vekovni obrazac stvaran generacijama i stvoren za buduće generacije koje će ga ukrašavati i razvijati. Serijal "Srpsko kolo" će omogućiti širokoj javnosti da saznaju još mnogo činjenica u kojima će mnogi prepoznati i svoje skromne, nesvesne doprinose na očuvanju naše narodne igre - objašnjava Vladan Životić, iz Istraživačko-pripremnog centra Ansambla "Kolo".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE