Obrenovac, 09.05.2021

MANIFESTACIJA 'MUZEJI ZA 10'


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2021.
Od 12. do 18. maja

Foto:Promo


Manifestacija "Muzeji za 10" bi─çe sedmi put odr┼żana od 12. do 18. maja u 50 gradova širom Srbije uz raznovrsne sadr┼żaje i obele┼żavanje 17. Evropske no─çi muzeja u subotu 15. maja, najavili su organizatori.

Tokom sedam dana besplatnog programa bi─çe obele┼żeni Me─Ĺunarodni dan muzeja, Evropska no─ç muzeja i Nacionalna nedelĐśa muzeja u više od 90 muzeja i srodnih institucija.

Osim izlo┼żbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci ─çe biti u prilici da se uklĐśu─Źe i u dodatne programe kao što su autorska i stru─Źna vodjenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Me─Ĺunarodnog dana muzeja je „Budu─çnost muzeja: nove ideje, nove prakse“.

„Period za nama poslu┼żio je kao pokazatelĐś da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz pove─çani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima slu┼żimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da sna┼żno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji odr┼żive budu─çnosti, kroz anga┼żovanje kreativnih potencijala kulture kao pokreta─Źa oporavka i inovacija u postkovid eri“, navode organizatori.

Publika je pozvana da u─Źestvuje u nagradnom konkursu „Predstavi svoj omilĐśeni muzejski predmet“ kroz kratku video formu, ne du┼żu od tri minuta. Klipovi ─çe biti objavljivani na društvenim mre┼żama, a najkreativnije nagra─Ĺeni.

„Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najve─ça u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine odr┼żava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Medjunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Programi ─çe biti realizovani uz primenu svih propisanih mera za spre─Źavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, dodaju organizatori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE