Obrenovac, 15.07.2024

PANDEMIJA, ZABRANA ABORTUSA...


Izvor: B92/INDEX.HR/Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2022.
Pre 16 godina snimljen film, koji živimo danas

Foto:Shutterstock/1728316099


Neki kažu da je život film, ali izraz poprima potpuno drugačije značenje kada se ispostavi da stvarni film snimljen pre više od deset godina možda odražava naše trenutno stanje stvari.

"Idiocracy", film iz 2006. godine, našao se u fokusu korisnika društvenih mreža gde je označen kao nenamerni dokumentarac o životu u 2022. godini.

U poslednje vreme svedočili smo ostavci premijerke sa najkraćim stažom u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je SAD bio svedok napada na Kongres i poništenja ustavnog prava na abortus. Osim toga, svet već neko vreme obilaze brojne teorije zavere o pandemiji koronavirusa.

Stoga ne čudi da ljudi upoređuju stvarnost s filmom koji prikazuje svet budućnosti čiji su stanovnici puno nižeg koeficijenta inteligencije nego danas.

"Idiocracy" prati Džoa čiji se život menja kada ga izaberu da bude pokusni kunić za tajni eksperiment hibernacije, a kada se probudi iz petstogodišnjeg sna, shvati da je najpametniji čovek na planeti.

Budući da je Joe tako pametan, predsednik Sjedinjenih Država imenovao ga je ministrom unutrašnjih poslova u pokušaju rešavanja nestašica hrane i useva u SAD-u, problema sa propadanjem privrede i odlaganjem otpada. Njegov savet, naravno, ostaje nedoživljen tokom većeg dela filma jer niko od vođa na vlasti zapravo nije voljan da sluša ili uči iz svojih grešaka.

"U ovom trenutku, može se reći da je ovo jako potcenjen film. Bilo da su to učinili namerno ili ne, oni prikazuju stvarnost bližu našoj sadašnjosti nego što smo tada mogli da zamislimo", "Film koji se polako pretvara u dokumentarac”, "Najproročanskiji film ikada", "Gledao sam film i da, nasmejao sam se, ali deo mene je znao da je to zaista put kojim društvo ide", samo su neki od brojnih komentara na film.

https://www.youtube.com/watch?v=BBvIweCIgwk

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE