Obrenovac, 12.05.2021

KOLARAC, TRI U JEDAN


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2020.
Džez, opera i world music

Foto:Milan Ilić/RAS Srbija
"Ova dvorana ima nadaleko čuvenu akustiku", rekla je na početku razgovora za "Blic" Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarca. I dodala:

- Iskustvo govori da su utisci i sećanja na ovu dvoranu sačuvana kako kod domaćih i stranih izvođača koji su u njoj nastupali tako i u sećanjima ljudi, ponekad čitavih porodica, koji su slušali kako svetske zvezde tako i prve velike koncerte muzičke omladine. Razvijanje muzičkog ukusa publike se u ovoj dvorani neguje gotovo devet decenija. I, šta god ko o tome mislio i govorio, ova dvorana zna koliku i kakvu publiku imamo. Uz to, ko tu jednom dođe uvek se vraća!

Specifičan "Trio Barolo", koji je svoj nastup zakazao za 4. februar u 20 časova, čine Remi Pulakis, harmonika, Filip Evrar, kontrabas, i Frančesko Kastelani, trombon. Jedinstvenim zvukom koji kombinuje džez, operu i world music, vode publiku na muzičko putovanje po Mediteranu, delu sveta odakle i potiču.

Jasna Dimitrijević ističe da je i čast i radost, a za publiku i muzička poslastica, što su ovi zanimljivi muzičari, koje prati glas da su uvek spremni za nove susrete i nove saradnje, prihvatili poziv Kolarčeve zadužbine da se premijerno predstave beogradskoj publici na dan Velike dvorane.

Istorija Velike dvorane Kolarčeve zadužbine posebna je i zanimljiva priča. Ukratko, sagrađena je 1932. godine, a njen tvorac arhitekta Petar Bajalović je u izgradnji primenio najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najreprezentativnijim koncertnim prostorom za predstavljanje umetničke muzike i poznata je po svojoj akustici.

Prvi koncert je održan 4. februara 1932. godine. Nastupila je Beogradska filharmonija kojom je dirigovao Stevan Hristić. Solista je bila sopran Ksenija Rogovska, a na programu su bila dela Rimskog Korsakova, Hristića, Milojević-Baranovića i Novaka.

Koncerti održani u Velikoj dvorani predstaljaju svojevrsnu muzičku istoriju ne samo Beograda nego i Evrope. Tu su nastupali Sergej Prokofjev, Bendžamin Britn, Kšištof Penderecki, Alfred Korto, Artur Rubinštajn, Ivo Pogorelić, Kemal Gekić, Endru Vats, Klaudio Arau, Valerij Afanasjev, Aleksandar Uninski, Filipe Entremont, Zoltan Kočiš, Nikolaj Luganski, Marta Argerič, Eliso Virsaladze, Jevgenij Kisin, Boris Berezovski, Leonid Kogan, Julijan Rahlin, Mstislav Rostropovič, Miša Majski, Iv Montan, Žilijet Greko, Zubin Mehta, Herbert fon Karajan, Mikis Teodorakis... Horovi „Glinka“, „Obretenov“, Hor Vestminsterske katedrale, Hor bečkih dečaka, Državni akademski kamerni hor Moskva, Minhenski, Slovački, Irski, Londonski kamerni orkestar, Moskovski solisti, London Mozart Players, Kronos Kvartet, Novi evropski gudački orkestar....

Kao i oko 2.500 filharmonijskih i simfonijskih orkestara, među kojima su Berlinska filharmonija, Filharmonija Sankt Peterburga, Moskovska filharmonija, Simfonijski orkestar Ž. Enesku, Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar RAI, Simfonijski orkestar NDR, Tokio Metropoliten, Češka filharmonija, Orkestar iz Tuluza, Ruski nacionalni orkestar, Nacionalni orkestar Litvanije i drugi.

Dvorana u brojkama

Jezikom brojki: do sada je u dvorani održano preko 18.500 koncerata i nastupilo oko 16.000 solista, gotovo 4.000 ansambala sa više od 1.500 dirigenata. Izvedeno je blizu 39.000 različitih kompozicija. Tokom godine, kako saopštavaju iz Kolarčeve zadužbine, u Velikoj dvorani održi se više od 300 različitih muzičkih programa, resitala, predavanja i svečanih akademija. A muzičkim programima tokom godine prosečno prisustvuje više od 70.000 posetilaca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE