Obrenovac, 13.05.2021

ZA LJUBITELJE CRKVENIH UMETNOSTI


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Retke panagije, plaštanice i krstovi na izložbama u Beogradu

Foto:Shutterstock
Godina za nama bila je u znaku 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. U čast jubileja priređene su dve izložbe "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve" u njenom muzeju i "Duhovno i kulturno nasleđe Manastira Studenice" u Galeriji SANU. Interesovanje ljubitelja crkvenih umetnosti, ali i drugih posetilaca je izuzetno.

Postavku na kojoj su prvi put izložene dve vrlo retke srednjovekovne panagije, ranohrišćanski krstovi, ali i rukopisno nasleđe drevne lavre Pećke patrijaršije, Dečana, Krke i drugih svetinja srpskog naroda, videlo je 25.000 domaćih i stranih posetilaca.

"Tu su izuzetno vredni predmeti, poput samog kivota kralja Stefana Dečanskog i njegovih ikona, izuzetno vredna kolekcija, stare rukopisne i štampane knjige. Plaštanica Svetog kralja Milutina. Čitav opus srpskog Zografa Longina", kaže dr Miljana Matić, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Zbog raznovrsnosti izloženih predmeta neki su se više puta vraćali na izložbu, u Muzej Srpske pravoslavne crkve.

"Najviše sam se zadržala na ikonama, pogotovu na onim koje sam jedino ovde mogla da vidim, kao što su ikone iz uništenih crkava na Kosovu i Metohiji, neke dečanske ikone iz 14. veka", kaže Srna Rančić, studentkinja Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Izuzetno vredna plaštanica Antonija Heraklijskog sada je deo multimedijalne izložbe o Studenici u Galeriji SANU.

"Od osnivanja Studenice krajem 12. veka sve do danas sačuvano ogromno umetničko nasleđe koje na najbolji način reprezentuje to što je stvarano pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, a sa druge strane pokazuje koliki je značaj imalo to stvaralaštvo za našu istoriju i kulturu. To je u stvari jezgro srpske kulture", kaže prof. Miodrag Marković, autor izložbe "Duhovno i kulturno nasleđe Manastira Studenice".

"Posetioci kroz vi-ar tehnologiju imaju priliku da bolje dožive prostor. Sa multimedijalnošću postavke postiglo se zapravo oplemenjivanje tradicionalnog zlaganja artefakata u prostoru u muzejima", kaže Sofija Šakota, studentkinja Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Postavka "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve" u njenom muzeju je do 15. januara, a "Duhovno i kulturno nasleđe Manastira Studenice" u SANU do 31. marta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE