Obrenovac, 08.05.2021

U NEDELJU POČINJE BEMUS


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2019.
Svečano otvaranje 51. Beogradske muzičke svečanosti

Foto:Promo
Koncertom u Dvorani Kolarčeve zadužbine, na kome će kao solisti nastupiti izvarendni Anđela Georgiju i Čarls Kastronovo sa Simfonijskim orkestrom RTS pod upravom Bojana Suđića, počinje naš najznačajniji festival umetničke muzike koji će trajati do 19. oktobra.

Na programu koncerta na otvaranju su najlepše operske arije i dueti Bizea, Verdija, Čilee, Pučinija, Gunoa i drugih, kao i nekoliko orkestarskih komada i uvertira.

U istoriji opere, Anđela Georgiju blista kao redak dragulj: ona je pevačica i glumica izvanredne vokalne tehnike i izuzetne dramske i muzičke inteligencije, ali i magnetske privlačnosti, koja uspeva da prodre u srca i umove širokog spektra publike u rasponu od zahtevnih poznavalaca do ljubitelja muzike. Tokom čitave karijere, ona neprestano donosi najviše vrednosti operske umetnosti publici širom sveta.

Anđela Georgiju debitovala je na međunarodnoj sceni 1992. godine, u Kraljevskoj operi Kovent garden (Boemi). Iste godine debitovala je u Metropoliten operi u Njujorku i Bečkoj državnoj operi. Na sceni Kovent gardena pevala je prvi put svoju čuvenu Travijatu, 1994. godine, kada je BBC “ispraznio” svoju programsku šemu kako bi mogao da prenosi operu. Na jednoj probi dirigent Ser Đerđ Šolti izjavio je: “Rasplakao sam se. Morao sam da izađem. Ta devojka je čudesna. Svojim glasom može sve da uradi”. Izvođenje je snimljeno i objavljeno na etiketi Decca. Kritičari su jednoglasno zaključili: “Zvezda je rođena”.

Od tog trenutka, Anđela Georgiju neprekidno nastupa u vodećim operskim kućama i koncertnim dvoranama širom sveta, u centrima kao što su Njujork, London, Pariz, Salcburg, Berlin, Tokio, Rim, Seul, Venecija, Atina, Monte Karlo, Čikago, Filadelfija, Los Anđeles, Beč, Madrid, Barselona, Moskva i mnogi drugi, potvrđujući svoj status jedne od najvoljenijih operskih zvezda.

Anđela Georgiju je dobitnica brojnih priznanja, između ostalog “Crvene medalje Grada Pariza” i titule “Vitez reda umetnosti i književnosti” u Francuskoj i u svojoj rodnoj Rumuniji. Dobitnica je prestižne Nagrade Pučini (Premio Puccini) za 2018. godinu, koju svake godine dodeljuje “Fondazzione Festival Pucciniano”

Čarls Kastronovo uživa reputaciju jednog od najboljih lirskih tenora svoje generacije, takođe redovno nastupa na scenama najvećih operskih kuća kao što su Kraljevska opera Kovent garden, Bečka državna opera, Berlinska državna opera, Pariska opera, Bavarska državna opera u Minhenu, Kraljevska opera La Mone u Briselu i mnoge druge, kao i festivali u Salcburgu i Eks-an-Provansu.

Rođen je u Njujorku i odrastao u Kaliforniji, započeo je karijeru kao član Opere Los Anđelesa. Na poziv Metropoliten opere, pridružuje se njihovom programu za razvoj mladih umetnika (Lindemann Young Artists Development Program) i u jesen 1999. debituje na sceni Metropolitena kao Bepe u premijernom izvođenju opere Pajaci.

Njegov repertoar kreće se u rasponu od velikih Mocartovih uloga u operama Don Đovani, Tako čine sve i Čarobna frula, do Edgarda u Lučiji od Lamermura, Nemorina u Ljubavnom napitku i Alfreda u Travijati. Poslednjih godina Kastronovo je postigao veliki uspeh kao interpretator glavnih uloga u operama Faust, Romeo i Julija (Romeo), Rigoleto (Vojvoda od Mantove), Boemi (Rodolfo) i Život razvratnika (Tom Rejkvel). Tumačio je naslovnu ulogu na svetskoj premijeri opere Il Postino Danijela Katana u Los Anđelesu uz Plasida Dominga, a istu ulogu je reprizirao u Parizu i Santjagu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE