Obrenovac, 06.05.2021

HANDKE STI┼ŻE


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2020.
'Sa scene se ne ─Źuje ni jedna re─Ź'

Foto:depositphotos/Leonid_Andronov


Gradsko pozori┼íte Klagenfurt gostova─çe 5. marta na Velikoj sceni Narodnog pozori┼íta sa dramom nobelovca Petera Handkea "─îas kada nismo znali ni┼íta jedni o drugimaÔÇť, a u re┼żiji Roberta ┼áustera.                                     

Interesantno je da je ova predstava, koja je ura─Ĺena u koprodukciji sa Vereinigten B├╝hnen Bozen i kompanijom Kula, premijerno izvedena 10. oktobra pro┼íle godine, na dan kada je ┼ávedska kraljevska akademija saop┼ítila da je slavni austrijski pisac dobitnik Nobelove nagrade. 

 Bi─çe to prvi nastup ovog renomiranog austrijskog teatra u Narodnom pozori┼ítu, nakon ┼íto su upravnici Ivana Vuji─ç i Florijan ┼áulc nedavno u Klagenfurtu potpisali Sporazum o saradnji. 

 Drama je napisana bez dijaloga, a tekst se igra i koristi poezijom pokreta, znakova, tela, svetla, boja i slike. 

 Robert ┼áuster re┼żira ovaj tekst tako ┼íto postavlja 12 protagonista na scenu, koji u predstavi stvaraju kosmos sastavljen od vi┼íe stotina likova. 

 "Veoma sam sre─çan ┼íto imamo priliku da igramo u Beogradu. ─îuo sam da do sada nijedan komad Petera Handkea nije igran na sceni Narodnog pozori┼íta. Zahvaljujem na izuzetnom prijemu u teatru kojim upravlja Ivana Vuji─ç", kazao je ┼áuster. 

 Prema oceni nema─Źke kritike "bez obzira ┼íto se sa scene ne ─Źuje ni jedna re─Ź predstava pozori┼íta iz Klagenfurta je upe─Źatljiv primer mo─çi didaskalije". 

 "Reditelj Robert ┼áuster vodi uz koreografa Martina Grubera po ┼íest glumaca i glumica sa ma┼ítovitom rekvizitom po praznoj sceni, ome─Ĺenom jednom lelujaju─çom zavesom u pozadini", pi┼íe nema─Źka kritika o predstavi Gradskog pozori┼íta iz Klagenfurta. 

 Koreograf Gruber, koji je ve─ç nekoliko puta bio u Srbiji na razli─Źitim konferencijama, kazao je danas u susretu sa novinarima da je upoznao aktuelnu direktorku Narodnog pozori┼íta pre nekoliko godina u Novom Sadu i da joj je pisao o komadu sa kojim sada gostuje Gradsko pozori┼íte iz Klagenfurta. 

 "Pisao sam joj da imamo odli─Źak komad za koji verujem da bi bio izuzetno primljen u Beogradu. Vuji─ç je brzo uspela da dobije podr┼íku za na┼í dolazak u Beograd i evo nas tu gde sa nestrpljenjem o─Źekujemo izlazak pred beogradsku publiku", kazao je Gruber.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE