Obrenovac, 11.05.2021

FILMOVI O FILMOVIMA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2019.
Četvrti Festival meta filma od 12. do 14. decembra

Foto:Promo
Četvrti festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom “filma o filmu” biće održan od 12. do 14. decembra u Art Bioskopu Kolarac u Beogradu.

Prvog dana festivala na programu su dve epizode iz televizijske serije Milutina Petrovića “Nebojša Čelik – Kako preživeti moderna vremena” i film Paola Virzija “Čudesne noći”, koji govori o bolnom završetku veličanstvene ere velike italijanske kinematografije.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkcji.

Poseban naglasak na ovom festivalu biće na meta filmovima proslavljenog srpskog filmskog reditelja Gorana Markovića „Mnoštvo i manjina“ i „Delirijum tremens“.

Novu generaciju rediteljki na Četvrtom festivalu meta filma predstaviće Marina Radmilac sa filmom “Who the Fuck Are You”, koji je po rečima autorke “crno-bela psihodelična pank drama”.

Na Četvrtom festivalu meta filma biće dodeljena nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović i Ljubomir Šimunić.

Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE