Obrenovac, 06.05.2021

OSKAROVAC KOSTA GAVRAS NA FEST-u


Izvor: Tanjug/B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2020.
Biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje - Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti

Foto:Getty Images/Carlos Alvarez
Nakon više od pedeset godina karijere, čuveni reditelj Kosta Gavras prvi put je snimio film u rodnoj Grčkoj, na maternjem jeziku. Ostvarenje "Adults in the room", premijerno prikazano u Veneciji, Gavras će promovisati na 48. FEST-u, zajedno s glavnim glumcem Kristosom Lulisom.

Tokom Gavrasove posete Beogradu biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje - Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Film "Adults in the room" zasnovan je na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa i prikazuje dešavanja vezana za veliku finansijsku krizu koja je potresla Grčku 2015.

Gavras nastoji da pojasni kompleksnu situaciju i prikaže pravu akciju koja se odigravala iza zatvorenih vrata, i o kojoj šira javnost ne zna previše.

Ovaj uzbudljivi politički triler može se smatrati klasičnom grčkom tragedijom: njegovi junaci nisu ni dobri ni zli, već vođeni posledicama sopstvenih ideja o tome šta je ispravno učiniti.

"Napustio sam svoju zemlju jer je tada mladim ljudima mog socijalnog statusa mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove. Pre deset godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja me je naterala da odem. To me je nateralo da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film", izjavio je osamdesetšestogodišnji reditelj.

U ranoj mladosti Gavras je napustio Grčku i školovao se u Francuskoj, gde je i snimio većinu svojih filmova.

Slavu je stekao filmom "Z", trilerom koji se bavi istragom ubistva levičarskog političara u Grčkoj, koji mu je doneo Oskara za najbolji strani film, i Gran pri žirija u Kanu.

Za film "Nestali", o nestalima za vreme krvavog puča u Čileu, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario, nagradu BAFTA za najbolji scenario i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Film "Muzička kutija" doneo mu je Zlatnog medveda u Berlinu, a govori o suđenju mađarskom imigrantu u Americi za ratne zločine počinjene za vreme Drugog svetskog rata.

Gavrasovu filmografiju odlikuje angažovanost, hvatanje u koštac sa kontroverznim političkim temama, koje su upakovane na uzbudljiv i prijemčiv način, najčešće u žanr političkog trilera.

Zakon i pravda, ugnjetavanje, nasilje, desničarski pokreti i režimi - česte su teme njegovih filmova, koji su neretko zasnovani na istinitim događajima.

Ovogodišnji Fest održava se od 28. februara do 8. marta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE