Obrenovac, 12.05.2021

'DEVEDESETE: REČNIK MIGRACIJA' I 'PROJEKAT JUGOSLAVIJA'


Izvor: Mondo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.11.2019.
Istorija devedesetih i Jugoslavije u obnovljenom Muzeju '25. maj' od decembra

Foto:MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ
U obnovljenom prostoru u okviru kompleksa u Mihaila Mike Jankovića 6 biće otvorene dve izložbe: postavka "Devedesete: Rečnik migracija", produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije, i "Projekat Jugoslavija", primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Na izložbi "Devedesete: Rečnik migracija", koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

"Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje su u svoj rad uključivale saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice," objašnjavaju autorke-kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložbu "Projekat Jugoslavija" realizuje "Kiosk " platforma za savremenu umetnost" u saradnji s Muzejom Jugoslavije.

Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih posle raspada Jugoslavije.

Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (koji sadrži: opis, datum ili period iz kog potiče i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

"Na taj način, pokušale smo da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost" ističu autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić, iz platforme "Kiosk".

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej 25. maj da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.

Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica. U park je postavljena i skulptura "Ptica" poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

Muzej "25. maj" sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu. Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je podjednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera, javlja portal "Dan u Beogradu".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE