Obrenovac, 09.05.2021

OMAŽ BEKIMU I NEDI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2020.
Retrospektiva filmova naših velikana na FEST-u

Foto:Promo
Legendarna Neda (1953, Knjaževac - 2020, Beograd) u svet pokretnih slika zakoračila je kad joj je bilo samo trinaest, a u bogatoj karijeri igrala je u preko 40 predstava i više od 120 ostvarenja na malim i velikim ekranima.

Na Festu, u okviru retrospektive, biće prikazano devet filmova među kojima je i "Podne" Puriše Đorđevića u kojem glumi sa svega petnaest godina. Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u mnogim drugim filmovima. U retrospektivi je i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, rađen po istinitoj priči, a koji govori o novinaru koji se, prateći trag jednog dečaka sve do Italije, obreo u lancu trgovine decom, i u kome igra i legenda romske muzike Šaban Bajramović.

U filmu "Kvar" Miše Radivojevića Neda je rame uz rame sa velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić. A u filmovima "Ukleti smo, Irina" Nikole - Koleta Angelovskog i "Kraj rata" Dragana Kresoje sa Velimirom Batom Živojinovićem.

Na filmu "Divlji anđeli", reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik koji Neda igra je u ljubavi sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je u Nedinu čast Festu poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive. Kao što je poznato, Neda je sarađivala i s inostranim rediteljima, među kojima je i francuski Roberto Enriko čiji je film "Malo, mnogo, strastveno" (1971) obuhvaćen retrospektivom. U Francuskoj su snimane i neke scene za film "Ispravi se, Delfina", za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov, a za koji je Neda govorila da joj je jedan od ključnih. Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je "Tajvanska kanasta" reditelja Gorana Markovića.

Podsetimo, sloganom "Skupljači emocija" 48. Fest odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmiuu (1936-2010), čiji je lik Belog Bore iz čuvenih "Skupljača perja" na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa Fest klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije.

Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film "Dozvola za ubistvo", u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner. Triler drama reditelja Sirila Frankla u koprodukciji Velike Britanije, Austrije i SAD biće prikazana 5. marta u Sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke.

A retrospektiva započinje 29. februara kada će biti prikazan američki film "Avanturisti" u režiji Luisa Gilberta. U toj akcionoj drami Bekim Fehmiu je bio partner Šarla Aznavura, Alana Badela i Kendis Bergen. Na programu je i italijansko-francuska koprodukcija "Avanture Odiseja" u režiji Franka Rosija, a njegova Penelopa bila je poznata grčka glumica Irena Papas.

Iz njegovog inostranog opusa odabran je i italijanski film u žanru drame "Poslednji sneg proleća" Rejmonda del Balza, u kojem je igrao sa Agostinom Beli. Na Bekimove kreacije u domaćoj produkciji podsetiće ratna drama "Uzrok smrti ne pominjati" (1968) Jovana Živanovića, kao i dva filma reditelja Dragoslava Lazića "Košava" (1974) i "Tople godine" (1966).

Gala "Greh"

Poslastica ovogodišnjeg Festovog programa "Gala" je, između ostalog, film Andreja Končalovskog o Mikelanđelu - "Greh"! Biografska drama, o životu i delu čuvenog slikara i arhitekte Mikelanđela Buonarotija (1475-1564), a u fokusu je jedan krizni period, kada se dve moćne plemićke porodice - Dela Rovere i Mediči bore da pridobiju njegovu lojalnost... Prema pisanju medija, za Končalovskog nema ničeg nemogućeg u želji da oživi epohu renesanse; moguće je i posuti zemljom trg u Firenci da bi se pokazalo kako je izgledala u 16. veku, pustiti živog slona i napraviti masovnu scenu u vrtovima Vatikana, izgraditi kopiju Sikstinske kapele u prirodnoj veličini, jer je u pravoj snimanje zabranjeno... Kuriozitet je da je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Vatikanu poklonio papi Franji disk s filmom "Greh".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE