Obrenovac, 12.05.2021

FINANSIJSKA POMO─ć


Izvor: Alo.rs / Tanjug / A. B.,Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2020.
Dr┼żava je na┼íla na─Źin da pomogne i samostalnim umetnicima

Foto:Rina


Ministarstvo kulture predlozilo je da se samostalnim umetnicima u naredna tri meseca ispla─çuje pomo─ç u iznosu od 30.000 dinara mese─Źno.

Taj novac bi, kako je Ministarstvo predlo┼żilo Vladi Srbije, bio upla─çen na ra─Źune reprezentativnih udru┼żenja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udru┼żenja.

"Napominjemo da distributeri filmova, prikaziva─Źi i producenti, kao privredni subjekti, ve─ç podle┼żu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi", precizira se u saopštenju.

Kako se isti─Źe, predlo┼żene mere se odnose na obezbe─Ĺivanje egzistencije samostalnih umetnika kao nosilaca delatnosti od opšteg interesa u kulturi.

Ministarstvo u saopstenju navodi da je Vladi predlo┼żilo mere imaju─çi u vidu razli─Źite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim polo┼żajem samostalnih umetnika, a u cilju prevazila┼żenja efekata koje kriza nastala u uslovima pandemije Covid-19 ima na materijalni polo┼żaj samostalnih umetnika.

Navodi se da su uzeta u obzir i rešenja koja su s tim u vezi druge zemlje primenile.

Kultura je najzna─Źajniji deo našeg nacionalnog i dr┼żavnog identiteta i kao takva nema manji zna─Źaj od ostalih privrednih grana, ukazuje Ministarstvo.

"Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomo─çi samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti", navodi se u saopstenju.

Ministarstvo kulture i informisanja izra┼żava o─Źekivanje da ─çe se predlo┼żene mere uzeti u razmatranje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE