Obrenovac, 11.05.2021

PREMIJERA PREDSTAVE 'DVE ŽENE I RAT'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2019.
Marija Bergam i Vjera Mujović u predstavi O PRIJATELJSTVU SRBA I AMERIKANACA

Foto:Milan Tvrdišić/Promo
Od 21. i 22. decembra u Domu Jeverema Grujića igra se nova predstava "Dve žene i jedan rat" o dve istorijske ličnosti - Mabel Grujić i Jeleni Lozanić.

Predstavu je po tekstu Jelene Kajgo režirao Alek Conić, a po rečima Vjere Mujović, to je komad o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog tokom Velikog rata, teškog perioda naše istorije, a koja se ogleda kroz sudbinu dveju žena, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom sveta.

- Jedna je Amerikanka - Mabel Danlop Gordon Grujić, udata za srpskog diplomatu, Slavka Grujića, a druga Srpkinja - Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama. Obe imaju dve domovine - Srbiju i Ameriku. One su primer zaboravljenih srpskih heroine, potisnute u tišinu i zaborav, što nas je podstaklo da ih ponovo oživimo u našem sećnju - kaže Vjera Mujović.

Mabel Grujić igra Vjera Mujović a, pomenimo, reč je o ženi koju je svetska štampa prozvala srpskom Jovankom Orleankom. Prepričavalo se kako je okupila i ujedinila američke dame iz visokog društva da pletu vunene čarape za srpske vojnike na frontu i sa svojim usvojenim narodom prešla Albaniju, tokom čega je zauvek izgubila šansu za potomstvom. Zajedno sa Mihajlom Pupinom gradila je domove za napuštenu srpsku siročad i mobilisala američke lekare da dođu u Srbiju i pomažu svojim kolegama u bolnicama. Njenom predavanju o stradanju srpskog naroda na Univerzitetu Prinston prisustvovalo je preko 4.000 studenata, kao i tadašnji predsednik Univerziteta - Vudro Vilson, koji postaje njen veliki prijatelj.

Jedna od najvećih zasluga ovog srpsko-američkog para, Mabel i Slavka Grujića, jeste animacija Karnegi fondacije da uputi novac - tadašnjih 100.000 dolara, za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu, što će ostati jedan od njihovih najvećih doprinosa.

Marija Bergam igra Jelenu Lozanić, ćerku prvog rektora Beogradskog univerziteta Sime Lozanića koja je bila veliki borac za ženska prava, a tokom rata dobrovoljna bolničarka koja se brinula o ratnoj siročadi. Kao predstavnica jugoslovenskog Crvenog krsta, tokom rata od 1915. do 1920. godine, odlazi u veliku humanitarnu misiju u Ameriku gde sakuplja novac za srpsku vojsku i iznemogao narod. Poput Mabel i ona je pokretala radionice u kojima su Amerikanke i Kanađanke šile zavoje i odeću za srpske vojnike, gostovala na brojnim univerzitetima i držala predavanja širom Amerike.

Upravo tamo upoznaje svoju veliku ljubav, Džona Frotingama, čoveka koji je privržen Srbiji u kojoj je proveo najlepše godine tokom kojih je odhranio preko 600 dece iz Vranja i okoline. Ovaj zaboravljeni američki dobrotvor je poklonio Srbiji u vidu donacija iznos od čak četiri državna budžeta naše zemlje iz 1915. godine. Autorke projekta su Branka Conić i Gordana Bekčić Pješčić, a predstava će se igrati u Muzeju Dom Jevrema Grujića svakog meseca, pred auditorijumom od samo 35 gledalaca.

Orelanka

Mabel Grujić igra Vjera Mujović, a pomenimo da je reč o ženi koju je svetska štampa prozvala srpskom Jovankom Orleankom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE