Obrenovac, 12.05.2021

HEROINA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2020.
Na Dan sećanja na žrtve Holokausta televizijska premijera filma o Diani Budisavljević

Foto:Twitter/Printscreen


Nagrađivani igrano-dokumentarni film potresna je priča o nesvakidašnjem herojskom činu Zagrepčanke austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasla više od 10.000 srpske dece iz koncentracionih logora.

Nakon premijere na 66. Pulskom filmskom festivalu, na kojem je nagrađen 2019. godine, "Dnevnik Diane Budisavljević" imao je veliki uspeh na festivalima i u bioskopima širom regiona, uključujući 15. Slobodnu zonu u Beogradu, na kojoj je imao trostruku srpsku premijernu projekciju, u prisustvu nekih od glavnih protagonista - nekadašnje dece, a sada vremešnih svedoka tragičnih događaja.

Podvig Diane Budisavljević bio je decenijama potiskivan, a zabeležen je u dnevniku koji je nakon njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka Silvija Szabo. Diana Budisavljević je vodila detaljnu kartoteku dečjih sudbina, koju joj je komunistička vlast nakon rata nepovratno oduzela 1945. godine, kada su i njeno germansko i građansko poreklo postali nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi u filmu je Alma Prica, a ostale uloge poverene su Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću… Ekipa ovog ostvarenja trenutno radi na novom projektu "Od filma do muzeja" o virtuelnom muzeju koji će tematizovati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a doneće dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu. Završetak projekta planiran je za jesen.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević imaće televizijsku premijeru večeras na Prvom programu RTS (21h) i na HRT (20.05) - na dan kada se obeležava sećanje na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE