Obrenovac, 06.05.2021

'ZNAČENJE DŽOKERA' - KNJIGA GODINE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2020.
Nagrada 'Meša Selimović' pripala Vladimiru Pištalu

Foto:Printscreen
Prestižnu nagradu "Meša Selimović", koju 32. put dodeljuju "Večernje novosti", dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore". Ovo delo dobilo je najviše glasova - 19 - članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Odluku je na konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja.

Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama "Večernjih novosti" 7. februara. Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za "Mešu" ne samo jedinstven, i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrtan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost "štimovanja" rezultata svedena na minimum. Objektivnosti svakako doprinose jasne i dugogodišnje propozicije po kojima se saglasnost članova žirija dobijaju u decembru, njihova imena se obnaroduju 4. januara, a objavljivanje glasova počinje 7. februara.

Tek pošto u naznačenom roku, do 4. februara, stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost. Svaki kritičar može da izdvoji pet naslova iz prošlogodišnje produkcije, uz kratko obrazloženje, s tim što isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta. Članovi Velikog žirija pripadaju veoma različitim generacijama - razlika između najmlađeg i najstarijeg je 56 godina - i što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz različitih sredina i gradova. Nekoliko kritičara je ovoga puta podvuklo da su prošlogodišnju produkciju snažno obeležila dela iz teorije književnosti, ali pisana na vrlo prijemčiv način dostupan širokoj čitalačkoj publici. To se pokazalo i u konačnom ishodu: od prvih sedam knjiga tri pripadaju esejistici i studijama.

Posle knjige "Značenje džokera" najviše glasova - po 11 - dobili su pesnička zbirka "Zanatski dom" Đorđa Sladoja i studija "Identitet srpske književnosti" Nenada Nikolića. Na trećem mestu ove rang liste je "Roman o pijanstvima" Igora Marojevića - 10 glasova, na četvrtom - sa po 9 glasova - su pesničke knjige "Kosovske elegije" Krstivoja Ilića i "22" Nikole Živanovića, kao i studija "O istoriji, sećanjima i samoći" Aleksandra Jovanovića. Na petoj poziciji - sa 8 glasova - je roman "Pilot tramvaja" Jovice Aćina.

Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE