Obrenovac, 11.05.2021

MOKRANJCU U ČAST


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 24.10.2019.
Koncerti posvećeni jednom od najznačajnijih srpskih kompozitora

Foto:Promo
Fondacija Vasilije Mokranjac ove jeseni nizom programa obeležava 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih kompozitora srpske umetničke muzike.

Ciklus otvara koncert posvećen simfonijskoj i koncertantnoj muzici Vasilija Mokranjca 31. oktobra s početkom u 20h u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Nastupom Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod dirigentskom palicom dirigenta Bojana Suđića, a uz nastup pijaniste Ratimira Martinovića, beogradska publika će imati priliku da sluša Poemu za klavir i orkestar (1983), Svečanu uvertiru (1962) i treću Simfoniju (1967). Koncert se realizuje u partnerstvu sa Muzičkom produkcijom RTS-a.

Tokom novembra meseca očekuje nas i Koncert kamerne muzike Vaslija Mokranjca, na kom će se, pored violiniste i koncert-majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića i pijanistkinje Biljana Gorunovići predstaviti i profesori i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao i gudački kvartet Vollmond. Kamerna dela Vasilija Mokranjca, iako izuzetnog kvaliteta, retko se mogu čuti na koncertnim podijumima, pa je jedan od povoda ovog koncerta upravo predstavljanje ovog nedovoljno afirmisanog segmenta opusa Vasilija Mokranjca.

Tokom decembra, Fondacija planira realizaciju dva događaja – klavirski resital Sanje Bizijak i promociju CD-a integralnog klavirskog opusa Vasilija Mokranjca pijaniste Ratimira Martinovića. Pijanistički resital Sanje Bizijak održaće se u Galeriji SANU, dok će se na repertoaru naći dela Frederika Šopena, Roberta Šumana i Vasilija Mokranjca. Koncert je rezultat saradnje Fondacije Vasilije Mokranjac i Muzičke omladine Beograda, sa ciljem pružanja podrške perspektivnim mladim domaćim pijanistima, kao i afirmacije izvođenja dela domaćih kompozitora.

Promocija CD-a pijaniste i univerzitetskog profesora, Ratimira Martinovića u izdanju NAXOSa-Grand Piano Records, na kome se nalazi celokupan klavirski opus Vasilija Mokranjca, biće održana u Muzičkog galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Vasilije Mokranjac (1923-1984) među najznačajnijim je srpskim kompozitorima XX veka i jedan od nekolicine znamenitih kompozitora koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti i kulturi. 

Formlano muzičko obrazovanje stiče na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde diplomira klavir u kalsi profesora Emila Hajeka (1948) i kompoziciju u klasi profesora Stanojla Rajičića (1951). Profesionalni vek otpočinje kao profesor srednjih beogradskih muzičkih škola „Josif Marinković” i „Mokranjac”,a od 1956. godine profesor je kompozicije i orkestracije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U periodu od 1962. do 1965. bio je na čelu Udruženja kompozitora Srbije. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1967, a njen redovni član postaje 1976. godine.

Stvaralaštvo Vasilija Mokranjca pripada samom vrhu celokupne srpske umetničke muzike i podrazumeva dela klavirske, kamerne i simfonijske muzike, kao i značajan broj dela filmske i primenjene muzike. Tokom bogate kompozitorske karijere dodeljen mu je veliki broj prestižnih nacionalnih nagrada, među kojima su i nagrada Sterijinog pozorja za scensku muziku (za Hristićev Orest 1961), Oktobarska nagrada grada Beograda (1967. za II simfoniju), nagrada Jugoslovenske radiodifuzije (1968. za III simfoniju), nagrada udruženja kompozitora Srbije „Petar Konjović” (1973. za IV simfoniju) i Sedmojulska nagrada za životno delo (1976).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE