Obrenovac, 08.05.2021

PREMIJERA 'MAMU MU...'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2020.
Glumački asovi Manojlović, Karanović, Lečić u scenskom kolopletu

Foto:Nenad Petrović/RAS Srbija
Volim komade u kojima ima kontrasnih emocija. Ovaj je bolan i smešan, i to se smenjuje i prepliće - kaže proslavljena glumica Mirjana Karanović.

U ponedeljak 27. januara (21) na Sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta je premijera predstave "Mamu mu jebem ko je prvi počeo" Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog, a igraju glumački asovi Miki Manojlović, Branislav Lečić, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić i mlade nade.

Tandem Dejan Dukovski i Slobodan Unkovski, čuveni makedonski pisac i reditelj, krupnim se slovima upisao u istoriju ovdašnje kulture i teatra pre 25 godina kultnom predstavom "Bure baruta" (JDP). Te, čim je objavljeno da su počele probe predstava je pobudila veliko interesovanje, a u susret premijeri ljubitelji teatra idu s velikim ushićenjem…

- Drama po kojoj je nastala naša predstava je stara više od 20 godina i imala je praizvedbu davno u režiji Aleksandra Popovskog u Skoplju, bila je na Bitefu gde je i nagrađena - rekao je, između ostalog, reditelj dodajući da je komad nastao u vreme raspada Jugoslavije i ratova, da je fragmentarne strukture, da fokusira neizgovorljivi haos u kome živimo…

- Komad ima desetak scena koje su naizgled nepovezane, ali ih zapravo vezuju nasilje, raspad, gubitak ljubavi... Te stvari su poremetile čoveka, međuljudske odnose, ugradile su se u naše ponašanje bili mi toga svesni ili ne - kazao je Unkovski.

Govoreći o komadu i predstavi Branislav Lečić je istakao: "Sudar sa haosom je za mene velika privlačnost našeg komada. Komad je nastao u vreme ratova devedesetih, očiglednog haosa. Naša predstava govori o posledicama toga: raspadu svih vrednosti u ljudskim odnosima, o nepostojanju empatije, čovekoljublja, saosećajnosti. Ali nije samo destrukcija to čime se u predstavi bavimo, već i pokušaj da se nađe nada, smisao".

Mirjana Karanović je, kratko, apostrofirala: "Volim komade u kojima ima kontrasnih emocija. Ovaj je bolan i smešan, i to se smenjuje i prepliće. Za mene: glumački i ljudski uzbudljivo."

Mladi deo glumačke ekipe čine Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Rudakijević, Miloš Lučić, Nina Perišić i Miloš Lazić koji je rekao: "Neki od nas nisu bili ni rođeni kad su bili ratovi, kada je nastao komad, a sve je nekako tu oko nas, prisutno je i postavlja se pitanje da li je to pritisak prošlosti ili je postalo naš DNK."

Scenografiju potpisuju Branko Pavić, Dejan Miljković, kostimografiju Lana Cvijanović, muziku Vladimir Pejaković, a scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Jasna Đuričić: Grcamo

U izjavi za "Blic" poznata glumica Jasna Đuričić, kojoj je ovo prva saradnja sa rediteljem Unkovskim kaže da igra tri uloge: "Fragmentarna je struktura, svaka scena se završava umiranjem, ali se posle toga ide dalje… Možda smo to i mi koji u ovom ludom vremenu prolazimo kroz razne situacije, suočavamo sa svačim i uporno, svaki put, ponovo i ponovo pokušavamo sve sa nadom da će možda ovoga puta uspeti, da će možda ovoga puta pobediti čast, poštenje, ljubav… Mi i dalje pokušavamo neke stvari, između ostalog, jer imamo privid da se nešto promenilo. A nije. Menjaju se, pozorišno govoreći, scenografije, ljudi, kostimi, a zapravo su stvari iste ili slične".

Dodaje potom: "Takozvani mali čovek baulja po ovom svetu usled tog nasleđa koje nas je sustiglo. Stvari se usložnjavaju, komplikuju i zato što zapravo niko nije pretpostavio šta će sve da donesu građanski ratovi. Prošlo je 30 godina od ratova devedesetih na ovim prostorima, a kao da je juče bilo. Koliko dugo će trajati posledice, koliko dugo ćemo biti suočeni sa tom količinom primitivizma, agresije. Grcamo svi. Naša deca na ovaj ili onaj način. Neki odlaze, ali i to je grcanje. Kao i mi koji ostajemo. A ne vidim da iko od onih koji bi to mogli išta čini da se ta magla i zagađenje, bukvalno i metaforično, reši i raščisti."

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE