Obrenovac, 11.05.2021

MANJE PARA ZA FILMOVE


Izvor: novosti.rs/Ana Popadić,Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2020.
Novac Filmskog centra prebačen u budžetsku rezervu

Foto:novosti.rs/privatna arhiva


Filmskom centru Srbije budžet je od pre nekoliko dana manji za 125 miliona dinara, kazao je, za "Novosti", direktor FCS Gordan Matić. Odlukom Ministarstva finansija, taj novac odlazi u budžetsku rezervu države za slučaj da vanredno stanje potraje duže nego što se očekivalo.

- Veći deo novca je skinut sa našeg računa, nisu nas ni pitali, ali nisu ni u obavezi budući da je na snazi vanredno stanje. Manji deo od oko 15 miliona smo dostavili početkom prethodne nedelje sa pozicija koje nisu direktno vezane za konkurse proizvodnje filmova. Kako nam je rečeno, svim institucijama kulture koje se finansiraju iz republičkog budžeta sredstva su smanjena za oko petinu. Ta sredstva će biti trošena ukoliko vanredno stanje potraje - kaže Matić.

U Ministarstvu kulture im je, dodaje naš sagovornik, rečeno da će se truditi da niko ne bude oštećen i da će im pomenuta sredstva biti vraćena ukoliko se stanje u državi ubrzo normalizuje.

- Mislim da će prava borba oko budžeta nastati kada se ukine vanredno stanje. To će umnogome zavisiti i od planova mnogih projekata čija je realizacija planirana za ovu godinu - objašnjava Matić.

Jasno je da umanjivanje sredstava ugrožava i planove filmske industrije kod nas, a direktor FCS kaže da je njihov prioritet očuvanje konkursnog fonda za snimanje filmova.

- Zbog novonastale situacije, već je smanjen obim međunarodne saradnje, edukacije, seminari, izdavaštvo, domaći festivali (Martovski, Beldoks...) i promovisanje srpskog filma na festivalima. Ove godine, po svemu sudeći, neće biti Kanskog festivala, pa ni Kanskog marketa, manje će se putovati, biće manje radionica... Trudićemo se da ta sredstva preusmerimo tako da nijedan filmski projekat ne bude oštećen - obećava direktor FCS.

I ambiciozni plan digitalizacije bioskopa, koji je sa uspehom započet širom Srbije, možda će morati da bude usporen, ukoliko FCS bude primoran na veće uštede u budžetu.

- Videćemo još koliko ćemo morati da štedimo da bi se proces proizvodnje kao prioriteta održao. Mi već imamo i predloge i planove za oporavak industrije, a detalje ćemo izneti kad prođe pandemija. Predlažemo fond solidarnosti u našoj delatnosti, ali i druge ekonomske i pravne mere koje bi omogućile što brži restart kinematografije.

Matić podseća da se konkursni fond o kome govori odnosi na filmove koji će, u najboljem slučaju, biti snimljeni tek za godinu-dve. Po njegovim rečima, sada na naplatu dolaze filmovi sa ranijih konkursa, koji su u fazi neposredne realizacije, poput filma "Leto kad sam naučila da letim" Raše Andrića, ili oni čije je snimanje prekinula epidemija.

- Treba biti realan i shvatiti da će se posledice "zaustavljanja života" neminovno osetiti, posao će se gotovo sigurno smanjiti, tako je svuda u svetu. Naš glavni zadatak je da sačuvamo infrastrukturu, distributere, prikazivače, producente, rentale, studije, ali i da pomognemo slobodnim umetnicima, koji su sada bez ikakvih prihoda.

Na pitanje šta sledi posle završetka vanrednog stanje, Matić odgovara da su zasad "svetla ugašena".

- Videćemo kojim redom je najbolje uključivati prekidače, a da sistem ne padne, a prostor kinematografije brzo ponovo zasvetli. Biće to izazov.

Po njegovim rečima, nema mustre, niti univerzalnog odgovora.

- Nikad se nije ovako resetovala industrija, niko nema iskustva i nema se od koga "prepisivati". Mi u Filmskom centru, kao i kolege širom sveta, sami ćemo smišljati pravila koja su prilagođena našem sistemu. Jer, primera radi, imamo različite zakone o budžetu, mnogo toga unutar filmske industrije se razlikuje od zemlje do zemlje, pa će svako da nalazi sopstvena rešenja. Biće i grešaka, nesumnjivo, ali ćemo se truditi da što je više moguće umanjimo posledice ove krize - zaključuje Matić. Glumica Tanja Bošković o tišini, novim knjigama, prijateljima, duhovnoj zrelosti i stečenom iskustvu

JOŠ JEDNO SMANjENjE

Gordan Matić podseća da je Filmskom centru i pre borbe sa epidemijom, u novembru 2019, budžet smanjen za 12 odsto, na šta, osim zaposlenih u FCS, gotovo niko od esnafa nije reagovao.

- Sa ovim novim umanjenjem, kumulativno, ostali smo bez oko 30 odsto očekivanih sredstava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE