Obrenovac, 11.05.2021

NAJAVLJENO PRVO BEOGRADSKO BALETSKO TAKMIČENJE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2019.
Baletski superstar u žiriju

Foto:Promo
Prvo međunarodno baletsko takmičenje u našoj zemlji, Belgrade Ballet Competition (Beogradsko baletsko takmičenje), biće održano od 15. do 18. oktobra 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavili su organizatori iz Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Takmičari će biti podeljeni u tri starosne grupe (12-15, 16-18 i 19-23 godine) i za ulazak u finale nadmetaće se igranjem dve varijacije iz klasičnog baleta i jedne savremene koreografije. Sem novčanih nagrada najboljima će biti ponuđene i stipendije.

Predsednik žirija biće "baletski superstar" iz Argentine, Hulio Boka, široj javnosti poznat i po ulozi u filmu "Tango" Karlosa Saure.

- Njegova podrška biće neverovatan podstrek za organizatore ali i sve učesnike, jer Huliova biografija je neponovljiva u svetu baletske umetnosti, baš kao i njegova ličnost. Nakon vrtoglavih uspeha i nastupa na najvećim svetskim pozornicama, njegov oproštajni nastup na glavnom trgu u Buenos Ajresu pratilo je 300.000 ljudi. Potom je na poziv tadašnjeg predsednika Pepea Muhike sedam godina bio na čelu Nacionalnog baleta Urugvaja, bez nadoknade. Poziv da dođe u Beograd prihvatio je u nekoliko minuta – rekla je Aja Jung, predsednica Nacionalne fondacije za igru.

Ona je dodala da su svoj dolazak potvrdili i Anastasja Voločkova, prima balerina Boljšoj teatra iz Moskve i Aleksandar Antonijević, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu, te da se očekuje potvrda Manuela Legrija, nekadašnjeg prvaka Pariske opere i jedne "velike zvezde iz savremene igre" koji će zaokružiti petočlani žiri.

Ovi vrsni baletski umetnici neće samo ocenjivati takmičare već će držati i master klasove na kojima će se podrobnije angažovati u otkrivanju novih talenata. Prijave za prvo Beogradsko baletsko takmičenje već su otvorene na zvaničnom sajtu www.belgradeballetcompetition.com.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE