Obrenovac, 06.05.2021

SMOTRA KNJIGE U DVE KOLONE


Izvor: Novosti online/D.Bt.-D.B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2018.
Izdava─Źi podeljeni oko na─Źina predstavljanja naslova na oktobarskoj manifestaciji

Foto:┼Ż.Kne┼żevi─ç


Iako zbog poznatih okolnosti u poslednjoj nedelji oktobra ne─çe biti tradicionalnog Me─Ĺunarodnog beogradskog sajma knjiga, 65. po redu, ─Źitaoci ne─çe ostati mnogo uskra─çeni.

Najnovija izdanja sa velikim popustima ima─çe prilike da razgledaju i nabave u knji┼żarama "Lagune" i "Vulkana", kao i na Trgu republike u Beogradu.

- Izdava─Źi su se na razli─Źite na─Źine organizovali u ┼żelji da udovolje interesovanjima ─Źitalaca - ka┼że, za "Novosti", direktor "Klija" i predsednik Udru┼żenja profesionalnih izdava─Źa Srbije (UPIS) Zoran Hamovi─ç. - Oni koji imaju knji┼żare trude se da što više ─Źitalaca i kupaca pozovu u svoje zatvorene prodajane prostore, a neki od onih koji ih nemaju poja─Źavju akcije svoje elektronske prodaje. Veliki broj izdava─Źa ┼żeli, ipak, da bude deo festivalske atmosfere oktobra i iskoristi mogu─çnosti neposrednog a zdravstveno bezbednog kontakta sa ─Źitaocima. Udru┼żenje profesionalnih izdava─Źa Srbije je zato pokrenulo inicijativu da se na Trgu republike organizuje manifestacija "Knjiga na Trgu" što je kod izdava─Źa i gradske uprave izazvalo odobravanje i podršku.

Velika knji┼żara na otvorenom bi─çe na Trgu najverovatnije 17. i 18. oktobra, kada ─çe svoja najnovije naslove, pristigle pravo iz štamparija ponuditi ku─çe: "Klio", "Paideia", "Geopoetika", "Arhipelag", "Akademska knjiga", "Fedon", "Zavet", "Evoluta"...

- To je odli─Źna prilika da se ─Źitaoci upoznaju sa novom i prethodnom produkcijom najboljih izdava─Źa iz Beograda i drugih gradova Srbije, a uz velike popuste i da nabave ve─çi broj ┼żeljenih naslova - smatra Hamovi─ç.

Ovoj akciji, me─Ĺutim, ne─çe se pridru┼żiti "Laguna" koja od 15. oktobra do 1. novembra organizuje "Delfi sajam" u svojih 46 knji┼żara i svim klubovima ─Źitalaca u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima. Objašnjavaju─çi zašto su se odlu─Źili na ovaj potez, Dejan Papi─ç, direktor "Lagune", za "Novosti", ka┼że:

- Nama nije potreban nikakav vašar knjiga, niti prodaja na uli─Źnim tezgama. Smatramo da to otvara mogu─çnost za razne manipulacije, pa ─çemo knjigoljupcima celokupnu našu produkciju ponuditi na druga─Źiji na─Źin. Bi─çe velikih popusta, ali ne i susreta i razgovora sa piscima, zbog zdravstvenih razloga.

U "Vulkanu" su nam rekli da još nisu odlu─Źili ho─çe li se pridru┼żiti manifestaciji "Knjiga na Trgu", ali su pripremili svoj sajam knjiga, koji ─çe biti odr┼żan od 18. do 24. oktobra u svih 28 knji┼żara i na sajtu. I oni najavljuju velike popuste, pri ─Źemu ─çe ─Źitaocima omogu─çiti dru┼żenje i razgovore sa doma─çim piscima.

- Kao odgovorna kompanija kojoj je zdravlje svih nas na prvom mestu, uradi─çemo sve što je potrebno da se ispoštuju neophodne mere, ali isto tako ne─çemo dozvoliti da kultura i umetnost posustanu pred naletom pandemije. Svesni smo vremena u kom ┼żivimo i savremenog društva i na─Źina ┼żivota ─Źiji smo integralni deo. Iz iskrene potrebe da ─Źuvamo i negujemo doma─çu i svetsku knji┼żevnost, prvi put ove godine na kulturnoj mapi Srbije i u dugoj i zna─Źajnoj tradiciji naše ku─çe, organizova─çemo ovaj doga─Ĺaj - ka┼że Nenad Atanackovi─ç, jedan od trojice vlasnika "Vulkana".

Predstavnik samostalnih izdava─Źa ┼Żarko ─îigoja, direktor "─îigoja štampe" isti─Źe da su Skupštini grada dati konkretni predlozi o nastupu na Trgu republike:

- Ako se izuzme knji┼żarska mre┼ża koju kontrolišu dva izdava─Źa sa velikim potencijalom, ostali izdava─Źi moraju da potra┼że druge forme. Jedna od njih je i ideja vikend paviljona knjige na Trgu republike. Nadam se da ─çe to pospešiti interes za knjigu i da ─çe to pokazati kako pre┼żivljamo u doba korone i šta ─Źiniti. Mislim da je to dobra ideja i va┼żna u ovom trenutku kao podrška knjizi i ─Źitaocima. Va┼żno je da istupamo ujedinjeni i spremni da poka┼żemo šta i kako radimo. Nije lako, ali valjda ─çe biti bolje.

SAJAM JOŠ NA ─îEKANjU

DA podsetimo, uprava Beogradskog sajma nedavno je odlu─Źila da Sajam knjiga odlo┼żi za sredinu decembra - ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile.

- Kako se nadle┼żni Republi─Źki krizni štab nije izjasnio u prilog odr┼żavanju Sajma knjiga, ni o ponu─Ĺenim organizacionim modalitetima i bezbednosnim garancijama koje je Beogradski sajam ponudio, procenjeno je da u periodu koji je preostao do prvobitno planiranog termina, u potpuno neizvesnim uslovima funkcionisanja, više nije mogu─çe kvalitetno i pouzdano izvršiti pripreme za tu manifestaciju - navedeno je u obrazlo┼żenju ove odluke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE