Obrenovac, 11.05.2021

KULTURNI I KREATIVNI PROSTOR EVROPE


Izvor: politika.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2020.
Srpske biblioteke na evropskom portalu CreativesUnite

Foto:D.Jevremović


Ministri kulture evropskih zemalja osnovali su portal CreativesUnite, kako bi na jednom mestu okupili i objedinili kulturni i kreativni prostor Evrope, zahvaljujući između ostalog zajedničkom delovanju Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, udruženja „Adligat” i Narodne i Univerzitetske biblioteke Republike Srpske, saopštili su iz „Adligata”, prenosi Tanjug.

Tri srpske inicijative našle su svoje mesto na ovom uglednom portalu.

Digitalna zbirka „Italija” nastala je kao svojevrstan vid dobre volje i podrške italijanskom narodu, koji je pretrpeo velike gubitke tokom pandemije. To je digitalna zbirka knjiga i novinskih tekstova o epidemijama, zaraznim bolestima i njihovom lečenju od polovine 19. veka do danas, a „Stara Banja Luka” je portal sa materijalima objavljenim pre svega u periodičnim izdanjima, a čija je tema Banja Luka.

Viktor Lazić, predsednik „Adligata”, izrazio je zadovoljstvo jer su se tri srpske institucije kulture pridružile evropskim tokovima na najbolji mogući način.

„Uprkos nevoljama koje su zadesile sve kulturne ustanove tokom globalne svetske epidemije, kreativne aktivnosti nisu stale, već su nastavljene uz pomoć novih digitalnih tehnologija i entuzijazma pojedinaca. Udruženje `Adligat` otvorilo je prošle godine odeljenje za digitalizaciju u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, što je znatno unapredilo proces digitalizacije u Srbije”, kazao je Lazić.

Tokom vremena izolacije, fizičkog distanciranja i brojnih drugih mera koje su otežale rad i funkcionisanje ustanova, putem ove platforme brojni muzeji, biblioteke, udruženja, novinske agencije, mediji, pozorišta, fondacije, pojedinci i svi zainteresovani iz kreativno-kulturnog sektora u prilici su da podele svoja iskustva, inicijative, dobre prakse ili upute drugima poziv na saradnju.

„S ponosom mogu da kažem da smo uspeli da pronađemo svoje mesto u ovom važnom evropskom projektu rame uz rame sa ostalim evropskim državama. I u budućnosti ćemo nastaviti da međusobno sarađujemo, stvaramo nove kulturne sadržaje i učestvujemo u očuvanju evropske kulturne baštine”, izjavio je dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, jedan od najvećih srpskih eksperata za digitalizaciju, ujedno vođa sva tri digitalizovana projekta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE