Obrenovac, 11.05.2021

VETAR U LE─ÉA KNJIGAMA ZA NAJMLA─ÉE


Izvor: novosti.rs/D.MATOVI─ć/Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2020.
Osnovan Institut sa ciljem da se promoviše, podstakne i poboljša status stvaralaštva za decu kod nas

Foto:A.Stevanovi─ç


U Beogradu je osnovan Institut za de─Źju knji┼żevnost, pre svega, sa osnovnim ciljem da se poboljša status, uloga i zna─Źaj knji┼żevnosti za decu, koja je do sada bila prili─Źno marginalizovana i zapostavljena u našoj kulturi.

- Ose─ça se potreba da, s jedne strane, pokušamo da objedinimo potencijal stvaralaca knji┼żevnosti za decu, kako pisaca i ilustratora tako i analiti─Źara, a s druge, da istaknemo potrebu doma─çe kulture da ne posmatra ovu vrstu knji┼żevnosti kao ni┼żerazrednu - ka┼że, za "Novosti", Zoran Penevski, pisac i urednik u izdava─Źkoj ku─çi "Laguna" koji je na ─Źelu Umetni─Źkog saveta Instituta. - Napori Instituta bi─çe usmereni ka tim pravcima. Najpre je ┼żelja da okupimo istinske stvaraoce i da kroz razne aktivnosti uka┼żemo na kvalitet doma─çe literature, a istakao bih pre svega njenu originalnost. ┼Żelimo da postanemo ta─Źka okupljanja svih umetnika koji ┼żele da vaspitavaju decu i maštom.

Osnovni ciljevi ovog udru┼żenja su propagiranje, razvoj i unapre─Ĺenje knji┼żevnosti za decu i mlade, organizovanje stru─Źnih i nau─Źnih skupova, okruglih stolova, tribina i knji┼żevnih susreta, formiranje i periodi─Źno a┼żuriranje informacione baze podataka o piscima, knjigama...

- Nedostaje mesto koje ─çe validno procenjivati vrednosti doma─çe knji┼żevnosti za decu i mesto koje bi predstavljalo odsko─Źnu dasku za prezentovanje doma─çih dela stranim izdava─Źima. Mislim da pisci na srpskom jeziku imaju šta da ponude - smatra Penevski.

Institut ─çe imati redovne i po─Źasne ─Źlanove, kao i prijatelje (pridru┼żene ─Źlanove). Za predsednika Upravnog odbora izabran je dr Milutin ─Éuri─Źkovi─ç, a za njegovog zamenika Gordana Maleti─ç. Pored umetni─Źkog saveta na ─Źijem ─Źelu je Penevski, Institut ─çe imati i nau─Źni savet, kojim ─çe rukovoditi prof. dr Zorana Opa─Źi─ç, i izdava─Źki savet ─Źiji je rukovodilac dr Predrag Jašovi─ç.

- Upravni odbor je svestan svoje kulturne misije i profesionalne odgovornosti, pa ─çe samim tim ulo┼żiti mnogo napora da afirmiše prave umetni─Źke vrednosti, da deci pribli┼żi dobru i lepu knjigu, a naro─Źito da radi na poboljšanju uslova za bavljenje de─Źjom literaturom i medijskom promovisanju njenih kvalitetnih izdanja - ka┼że, za "Novosti", ─Éuri─Źkovi─ç. - Svoje aktivnosti uskladili smo sa trenutnom epidemiološkom situacijom, ali zadovoljni smo postignutim rezultatima za relativno kratko vreme. Uspostavili smo i me─Ĺunarodnu saradnju sa nekoliko Instituta za de─Źju knji┼żevnost širom sveta, tako da ve─ç intenzivno radimo na zajedni─Źkim projektima, uzajamnim prevodima knjiga, razmeni informacija i iskustava.

─Éuri─Źkovi─ç podse─ça da je za dobru promociju de─Źje knji┼żevnosti potrebna odgovaraju─ça medijska pa┼żnja, anga┼żovanje nastavnika i njihova preporuka, saradnja sa bibliotekarima, roditeljima i vaspita─Źima:

- Osim u nekoliko naših dnevnih listova, kao što je kulturni dodatak "Novosti", gotovo je nemogu─çe objaviti prikaz neke de─Źje knjige. Su┼żen je prostor, izdanja je mnogo, ali kvalitet nije ujedna─Źen. Posla ima napretek. Institut ─çe potpisati protokole o saradnji sa relevantnim kulturnim i srodnim institucijama kako bismo uticali na promenu ove slike u društvu.

Dogovori oko uslova prijema još su u toku, a rukovodstvo Instituta naglašava da im je stalo da ─Źlanovi budu oni koji nisu zalutali u stvaralaštvo za decu.

- Formirali smo Komisiju za prijem novih ─Źlanova - ka┼że ─Éuri─Źkovi─ç. - ─îlanarina se ne─çe pla─çati, tako da su otvorena vrata svim piscima, kriti─Źarima, prevodiocima, ilustratorima i drugim stvaraocima. Zasada su tri objavljene knjige jedan od uslova za prijem, ali to ne zna─Źi da ne mo┼żemo ostvariti saradnju sa svima koji su zainteresovani. Ina─Źe, prema našoj evidenciji, u Srbiji, regionu i dijaspori ima više od 600 ┼żivih pisaca za decu i mlade, što predstavlja zaista veliki broj i samim tim oni zaslu┼żuju da se o njima vodi briga. Okupili smo, tako─Ĺe, dosta uglednih i poznatih pisaca, a oni koji su u godinama, prihva─çeni su kao po─Źasni ─Źlanovi.

NOVI ─îASOPIS

- INSTITUT ─çe imati i izdava─Źku delatnost, a pokrenuo je i ─Źasopis za de─Źju knji┼żevnost, umetnost i kulturu "Jedrenjak", jer naši pisci za decu danas nemaju gde da objavljuju svoje priloge, pesme, pri─Źe, prikaze, prevode - ka┼że dr ─Éuri─Źkovi─ç. - Za urednika je izabran Zoran Penevski, a uskoro ─çe iza─çi prvi broj ─Źasopisa. Ovim putem pozivamo pisce za decu da nam se jave i da zajedno radimo na poboljšanju i popularizaciji savremene knji┼żevnosti za decu i mlade.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE