Obrenovac, 06.05.2021

KOLEKTIVNIM UGOVOROM ZAGARANTOVANA PRAVA MUZIČARA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2021.
Nije bitno šta se svira, ali ne može manje od minimalca

Foto:Aleksandar Koković


Mesečni angažman muzičkih izvođača u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu ne može se platiti manje od minimalca, a za angažmane kraće od četiri dana plaća se pet odsto minimalca dnevno, predviđa Poseban kolektivni ugovoru koji su potpisali Unija poslodavaca i Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača.

Kolektivnim ugovorom uređena su prava izvođača narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike, folklornih i plesnih programa, kao i ostalih muzičkih, govornih i scenskih izvođenja programa kulture sa poslodavcima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu.

Uplata poreza na dohodak izvođača obaveza je ugostitelja i hotelijera, osim ako su izvođani angažovani preko posrednika, u kom je slučaju to njegova obaveza.

U slučaju mesečnog angažovanja obaveza je da se izvođaču obezbedi jedan slobodan dan u toku nedelje.

Prava iz Kolektivnog ugovora moći će da koriste izvođači koji imaju uverenje ili potvrdu reprezentativnih udružzenja ili organizacija, a inostrani izvođači moraće da imaju uverenje svojih udruženja.

Izvođači i oni koji ih angažuju neposredno primenjuju Kolektivni ugovor, a ugovorom o izvođačkom radu ili delu mogu ugovoriti veća prava i povoljnije uslove od garantovanih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE