Obrenovac, 06.05.2021

KULTURA SE VRA─ćA U NO─ćNI TERMIN


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2021.
Povećaće se BROJ ljudi u BIOSKOPIMA i POZORIŠTIMA?!

Foto:Profimedia


"Sadr┼żaji iz kulture su pomereni u ve─Źernje sate. Predlo┼żi─çu sutra na novoj sednici Kriznog štaba da se omogu─çi ve─çe prisustvo publike u pozorištima i bioskopima, jer je veliki broj zaposlenih u kulturi u procesu vakcinacije, a u toj grupi su i scenski umetnici koji u pozorištima stvaraju sadr┼żaj", kazala je Gojkovi─çeva na onlajn konferenciji za medije.

Gojkovi─çeva je napomenula da je kultura u ─Źitavom svetu me─Ĺu najugro┼żenijim oblastima za vreme pandemije i da je bilo va┼żno da ministar kulture i informisanja u─Ĺe u Krizni štab.

Ministarka je kazala da je, u saradnji sa relevatnim sindikatima, uspela da koriguje kolektivne ugovore i na taj na─Źin obezbedi zaposlenima u ustanovama kulture ceo iznos zarade, bez obzira na pandemijske posledice i njihova bolovanja.

"To je stvorilo sigurnost ljudima koji doprinose stvaranju sadr┼żaja iz kulture. Imali smo malo vremena da predlo┼żimo korekciju bud┼żeta Ministarstva kulture i informisanja sa onih 0, 78 posto na 0,97 posto. Smatram da je to va┼żan pomak", kazala je Gojkovi─çeva.

Ona je navela da završena javna rasprava o Zakonu o muzejskoj delatnosti.

"Nikada nismo imali taj zakon, i sada smo blizu jako va┼żnog zakonskog rešenja u toj oblasti. Blizu smo i predloga Zakona o inspekciji u kulturi. Mali broj kulturnih ustanova se obazire na odluke Miništarstva kulture i informisanja. Odr┼ża─çemo 10 javnih rasprava o Zakonu u kulturi, pa ─çemo videti šta ─çe biti zaklju─Źci", rekla je Gojkovi─çeva.

Nalavila je i decentralizaciju u kulturi kroz konkurs "Gradovi u fokusu".

"Pokuša─çemo da obezbedimo prostor u svakom mestu u Srbiji u kojem bi tamošnje stanovništvo bilo u prilici da ostavari svoje kulturne potrebe. Otvori─çemo konkurs 'Nacionalne prestonice kulture', na koji ─çe mo─çi da se prijave svi gradovi, osim Beograda i Novog Sada", kazala je Gojkovi─çeva.

Kako ka┼że, zna─Źajno su pove─çana sredstva za kinematografiju u Srbiji.

"Ove godine izdvojili smo milijardu i 100 miliona dinara za snimanje filmova i serija u Srbiji, za šta ─çe biti nadle┼żan Filmski centar Srbije, a 700 miliona dinara smo opredelili za povra─çaj sredstava za inostrane produkcije koje snimaju u Srbiji", kazala je Gojkovi─çeva i najavila razli─Źite podsticaje za pojedine kompanije koji se odlu─Źe za ulaganje u kulturu.

Ministarka kulture i informisanja je najavila formiranje Nacionalnog instituta za film, koji bi objedinio sve aktivnosti ustanova kulture koje ─çe se baviti filmom.

Kako napominje, uskoro ─çe Ministarstvo koje vodi iza─çi sa rešenjem statusa samostalnih umetnika.

"Nama je cilj da obeve┼żemo lokalne samopuprave da redovno ispla─çuju doprinose samostalnim umetnicima. Imamo za sada dva rešenja. Pokuša─çemo da prona─Ĺemo pravo rešenje sa premijerkom Brnabi─ç i ministrom finansija Malim", kazala je Gojkovi─çeva.

U strategiji razvoja kulture u Srbiji, Gojkovi─çeva je izdvojila stalno pove─çanje bud┼żeta za kulturu, kulturnu diplomatiju koja podrazumeva spajanje kulturnog nasle─Ĺa sa savremenim stvaralaštvom u prezentaciji kulture Srbije, otvaranje kulturnih centara svuda gde ┼żivi srpski narod, naro─Źito u okru┼żenju, radi boljeg razumevnja sa susednim zemljama, o─Źuvanje kulturno-istorijskog nasle─Ĺa, naro─Źito na Kosovu i Metohiji.

Gojkovi─çeva je napomenula da je u planu preseljenje Istorijskog muzeja Srbije u zgradu bivše Glavne ┼żelezni─Źke stanice u Beogradu i Muzeja Nikole Tesle u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost".

U vezi sa slu─Źajem "Galerije slika Save Šumanovi─ça u Šidu", Gojkovi─çeva je istakla da su zlonamerna tuma─Źenja kako bi prelaskom te ustanove kulture na republi─Źki bud┼żet, i dela poznatog slikara bila preseljena u Beograd.

"Imamo primer Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koji je prelaskom na republi─Źki bud┼żet poboljšao svoje delovanje. Niko ga nije preneo u Beograd", kazala je Gojkovi─çeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE