Obrenovac, 06.05.2021

BROJNE IZLOŽBE KOJE SLEDE


Izvor: Alo.rs/Tanjug/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2021.
Dani Beograda do 19. aprila u našoj prestonici

Foto:Tanjug


Pod sloganom "Kultura je pobednik" u Beogradu će do 19. aprila biti održana manifestacija "Dani Beograda", a za posetioce je pripremljen raznovrstan program koji će biti održan u skladu sa epidemiološkim merama zbog korona virusa.

o je najavljeno na konferenciji u Starom dvoru na kojoj je rečeno da će u okviru manifestacije biti otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću, na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da su "Dani Beograda" prilika da se podsetimo naše istorije, ali i svega onoga čemu stremimo kada je u pitanju Beograd.

Istakao je da se u okviru te manifestacije održava mnogo različitih svečanosti koje oslikavaju duh Beograda što se, dodao je, može videti i po ovogodišnjem programu.

"Imamo izložbu posvećenu Momi Kaporu, Omaž Marku Popoviću koji je nedavno preminuo i koji je zaslužio da ga se sećamo jer da nije biilo njega mnogo toga ne bismo znali o Beogradskog tvrđavi, zatim priče o Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, graditeljima Beograda, kafanama Beograda...", naveo je Vesić.

Najavio je da će u okviru "Dana Beograda" biti otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću i podsetio od ove godine Nagrada grada Beograda nosi ime despota Stefana Lazarevića.

"Prvo ćemo dodeliti nagrade grada Beograda za 2019. godinu koje nismo mogli da dodelimo jer je prošlog aprila zbog korona virusa bilo vanredno stanje, a onda ćemo dodeliti nagrade grada Beograda - despot Stefan Lazarević za 2020. godinu", rekao je Vesić i dodao da će svaki dobitnik nagrade dobiti statuu despota Stefana Lazarevića sa ugraviranim svojim imenom i u kojoj kategoriji je nagrađen, te da će tako biti i ubuduće.

Ponovio je da je deo programa izložba posvećena Momi Kaporu i najavio da će ove godine početi rekonstrukcija objekta u Karađorđevom parku koji će postati zadužbina Mome Kapora, te dodao je da je siguran da će taj posao biti završen do sledećeg marta, kada se slave "Momini dani".

"Na taj način dobijamo još jedan javni kulturni prostor, a na samo par stotina metara od mesta na kojem je Moma živeo", rekao je Vesić i pozvao Beograđane da posete neki od programa "Dana Beograda", uz pridržavanje epidemioloških mera.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da je ovo 19. put da se održavaju "Dani Beograda" i istakao da je program manifestacije primeren trenutku i merama koje su na snazi. Govoreći o programu manifestacije, između ostalog je naveo Omaž Marku Popoviću, izložbu "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama", izložbu posvećenu Momi Kaporu, program ispred spomenika Stefanu Nemanji...

"Tradicionalno se otvaraju i vrata ustanova kulture, a ove godine akcenat je na Muzeju Grada Beograda, Konaku kneginje Ljubice, Muzeju Paje Jovanovića, Muzeju Jovana Cvijića, Spomen-muzeju Ive Andrića", rekao je Karl.

Izrazio je nadu da ćemo sledeće godine dočekati nove "Dane Beograda" bez zaštitnih maski i sa još više manifestacija.

U okviru "Dana Beograda", na Sava premenadi će 18. aprila u 12 sati biti otvorena izložba fotografija o izgradnji Novog Beograda od strane omladinskih radnih akcija, koje su napravili tadašnji fotoreporteri agencije Tanjug.

Autor izložbe je urednik foto servisa Tanjuga, Dragan Kujundžić, koji je podsetio da su se 11. aprila 1948. godine skupile prve radne akcije da izgrade Novi Beograd.

"Imao sam težak, izazovan zadatak, to je kao arheologija u fotografiji. Pregledao sam veliki broj fotografija, negativa Tanjugovih fotoreportera", rekao je Kujundžić.

Precizirao je da će na izložbi biti predstavljeno 38 fotografija i dodao da su to uglavnom fotografije Dragutina Grbića.

Naveo je da se na fotografijama, između ostalog, može videti i kako su se akcijaši međusobno okupljali, družili.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković rekla je da će u okviru "Dana Beograda" biće održano više javnih vođenja kroz Beograd, koja imaju zadatak da na potpuno drugačiji način prikažu sva mesta pored kojih svakodnevno prolazimo, a ne primećujemo ih ili ih primećujemo na drugi način.

"Imaćemo čitav niz upečatljivih priča", navela je ona i dodala da će posebna biti poseta Hramu Svetog Save i spomeniku Stefanu Nemanji, gde će moći da se čuju priče o njemu, istoriji Srbije i srpskog naroda.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je da je ta republička ustanova prvi put deo manifestacije i da će se publici predstaviti odabirom brojnih razglednica na kojima je prikazan društveni, kulturni i politički život glavnog grada. Dodala je da će izložba "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama" biti na otvorenom, na Trgu republike i da će biti otvorena u petak, 16. aprila, u 14 sati.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov kaže da je ta ustanova priredila izložbu u saradnji sa Zadužbinom Moma Kapor o tom našem velikanu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE