Obrenovac, 13.05.2021

NEGUJMO SRPSKI JEZIK


Izvor: novosti.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2021.
Svesrpski dečji sabor - Obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti

Foto:Printscreen/Facebook/Svesrpski dečji sabor


U susret manifestaciji "Svesrpski dečiji sabor", koju svakog maja organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, napravljena je pesma "Negujmo srpski jezik".

Tekst pesme je napisao Branko Stevanović, a muziku Leontina Vukomanović, saopštili su iz Dečijeg kulturnog centra.

Pesma i spot nastali su u saradnji sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije i dece iz Srpskih dopunskih škola u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Danskoj i Republici Srpskoj.

- Pesma "Negujmo srpski jezik", koja će biti sastavni deo ovogodišnjeg "Svesrpskog dečjeg Sabora", nastala je u okviru projekta "Deca - Srbiji", podržanog od Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ovaj projekat okupio je srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije - kaže Aleksandra Stanković iz Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.

Ona je naglasila da su vreme pandemije Kovid-19, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima srpskih dopunskih škola u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, na onlajn probama pripremali pesmu "Negujmo srpski jezik". - Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika - istakla je Aleksandra Stanković.

Jedan od povoda za nastanak manifestacije "Svesrpski dečji sabor" je obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti - Dan Svetih Ćirila i Metodija, pa se sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali "Donka Špiček" u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Organizatori se nadaju da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će biti u prilici da ukažu gostoprimstvo našim prijateljima iz dijaspore i regiona u maju 2021. godine.

Ukoliko to ne bude moguće, druženje dece iz Srbije i njihovih vršnjaka iz dijaspore nastaviće se kroz online susrete, kreativne radionice i umetničko-obrazovne programe u cilju razvijanja osećaja pripadnosti zemlji matici kod dece u dijaspori i rasejanju i upoznavanja vrednosti sopstvenog kulturnog nasleđa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE