Obrenovac, 11.05.2021

Å KOLARCI PISALI I CRTALI SRCEM


Izvor: Marina Mirković/novosti.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2020.
Više od hiljadu ovih radova pristiglo je na ovogodišnji konkurs - tema bila Ljubav

Foto:N.Skenderija


LjUBAV - to najdragocenije i najsuštinskije od svih osećanja, kao motiv i najlepša tema na svetu, okupila je mnoštvo naših školaraca rasutih diljem planete, koji su poslali svoje literarne ili likovne radove na konkurs Udruženja "Dani ćirilice Bavanište".

Pesme, priče, minijature, ilustracije narodnih umotvorina, ili kaligrafski prepisi pesama ili tekstova o ljubavi, ćirilička slova - inicijali, te mnoštvo ručno izrađenih lutaka u nošnjama iz rodnog kraja baka malenih učesnika... Više od hiljadu ovih radova pristiglo je na ovogodišnji konkurs, čija je tema bila "Ljubav", dok je pravila održavanja ovoga puta "propisala" pandemija.

- "Dani ćirilice", koje je pre 19 godina osnovao dr Miodrag Maticki sa Verom Sekulić koja manifestaciju vodi, uvek su do sada predstavljali događaj u kome učestvuje celo Bavanište, tamošnja škola i KUD, te kovinska biblioteka i Opština Kovin (sponzor Sabora), sve to uz izložbu radova na beogradskom Sajmu knjiga - priča Ljiljana Simić, koja je žirirala literarne radove, uz Rajku Uljmanski i Matickog, koji je početkom jula izgubio bitku sa koronom.

Ovogodišnji zbornik najboljih radova posvećen je Matickom, čoveku koji je predstavljao srce i dušu ove lepe manifestacije.

Taj veliki i sveobuhvatni događaj, istinski karneval koji je okupljao malene čuvare ćirilice u Bavaništu, tradicionalno se odvijao 23. maja, uoči slave svetih Ćirila i Metodija. No, devetnaesti Dečji sabor "Dani ćirilice" je sasvim izostao, a sva je prilika da će izostati i Sajam knjiga u Beogradu a sa njim i prateća izložba. Ove godine je, sticajem okolnosti, sve svedeno na predstavljanje zbornika i likovnih radova u predvorju Vukove zadužbine, te predstavljanje izložbene postavke (autorke dr Suzane Polić) na sajtu zadužbine www.vukova-zaduzbina.rs.

- Ipak, sva deca su pisala srcem i sa velikom ljubavlju crtala o ljubavi, opominjući i podsećajući nas odrasle na ono na šta smo možda i zaboravili, na kulturu porodice - ističe Ljiljana, inače urednica Vukovog čitališta.

Prelepe lutke u nošnjama krajeva svojih baka (onakvim kako ih zamišljaju unuci koji odrastaju u belome svetu), bogato ukrašena ćirilička slova i maštoviti crteži, ali i krasnopisom ispisane reči o ljubavi - pristizale su avionom sa svih strana sveta, budući da je čak 159 radova pristiglo iz dijaspore. Pisali su, crtali, vezli, seckali i svoje inicijale ukrašavali osnovci iz Stokholma, Pariza, Liona, Berlina i drugih nemačkih gradova, ali i Johanesburga - dokazujući da se ćirilica sa ljubavlju uči i piše na svim meridijanima, mahom u dopunskim srpskim školama.

Žiri je nagradio ukupno 88 a pohvalio 30 učenika, a likovne radove ocenjivali su dr Suzana Polić, Emil Sfera, mr Vjera Medić i Milica Marković. Svi nagrađeni i pohvaljeni učesnici dobiće diplome, pohvale i knjige kupljene uz pomoć pokrovitelja manifestacije - Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE