Obrenovac, 08.05.2021

PONOVO RADI BIOSKOP


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 23.08.2020.
Od ponedeljka ponovo rade bioskopi i pozorišta

Foto:depositphotos/carlosphotos


Kulturna dešavanja u Srbiji moći će da se organizuju od ponedeljka, kazala je Tanjugu zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila za Tanjug da će maksimalni broj posetilaca na kulturnim događajima biti do 500 ljudi, uz obavezno nošenje maski i razmak od 1,5 metara između osoba.

U praksi to znači da bioskopi, pozorišta i koncertne dvorane mogu da organizuju programe, ali organizatori tih programa moraju da stvore specijalne uslove u kojima će izvođačke umetnosti ponovo biti dostupne publici uživo.

Vlada Srbije i Institut za javno zdravlje Batut predložili su mere zdravstvene zaštite za otvaranje bioskopa, pozorišta, koncertne sezone, o kojima će se danas izjasniti Krizni štab za suzbijanje kovida 19 i doneti nove mere i preporuke.

U predlogu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je u ustanovama kulture i institucijama koje se bave kulturnom delatnošću dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi na otvorenom i zatvorenom, uz poštovanje mera nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Glumci na sceni, koji neće nositi maske ili vizire, moraju imati sistematski pregled i biti testirani pre početka rada na predstavi odnosno sezone.

Za ovu svrhu, obezbediće se stalna podrška posebnih laboratorija.

Pre ponovnog početka rada bioskopa, pozorišta i drugih institucija kulture, obavezno je izvršiti detaljno čišćenje sala i drugih prostorija i jasno istaći odgovarajuće informacije o merama bezbednosti i prevencije kovida 19.

Obavezno je nošenje maski za sve zaposlene i posetioce u zatvorenim prostorima i za sve zaposlene u otvorenim, kao i dezinfekcija ruku na ulazima, kako za učesnike i organizatore događaja, tako i za publiku....

Prelazak sa papirnih ulaznica i drugih komunikacijskih materijala (program, flajer) na digitalne forme je preporučljiv, a potrebno je obezbediti beskontaktnu prodaju i plaćanje karata u maksimalnoj mogućoj meri.

Konkretno za bioskope u predlogu se navodi da je neophodno čišćenje sale nakon svakog prikazivanja filma, minimum jednom dnevno, a posetioci treba da dobiju jasnu instrukciju da svoje otpatke odlažu u za to predviđene kante za otpatke, kako bi se zaštitili drugi posetioci i zaposleni u bioskopu.

Pre svake projekcije trebalo bi na platnu prikazati informativni materijal sa preporukama za posetioce u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom kovid 19, kroz sistem za ventilaciju u prostor bioskopa konstantno treba ubacivati svež spoljni vazduh, uz redovnu zamenu filtera predviđenu zakonom.

Između projekcija, bioskopske sale treba provetravati svežim vazduhom koliko god je to moguće.

Preporuke za pozorišta su da se koliko je god moguće obezbedi fizička distanca između izvođača na sceni, ali i da se obezbede fizičke barijere gde god je moguće, na primer providni pleksiglas zidovi, koji mogu biti instalirani na mestima u ložama gledališta na kojima je moguće razdvojiti gledaoce.

Da bi se obezbedili svi ti propisani uslovi za vreme suzbijanja pandemije virusa kovid 19 potrebno je izvesno vreme pa nije realno očekivati da će pozorišta i bioskopi raditi od ponedeljka.

Tanjug je ranije izveštavao da će projekcije u bioskopima početi oko početka septembra, a prve pozorišne predstave publika će biti u prilici da pogleda u toku meseca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE