Obrenovac, 06.05.2021

NADE┼ŻDA PETROVI─ć ME─ÉU NAJZNA─îAJNIJIM ┼ŻENAMA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 26.03.2021.
Nov─Źanica sa njenim likom deo je virtuelne zbirke u Urugvaju

Foto:Print Screen Youtube


Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku nov─Źanica pod nazivom "┼Żene na nov─Źanicama", na kojoj je prikazana i srpska opticajna nov─Źanica, u apoenu od 200 dinara, sa portretom naše znamenite umetnice Nade┼żde Petrovi─ç.

Zbirka sadr┼żi slike nov─Źanica zemalja širom sveta, na kojima se nalaze likovi ┼żena, koje su tokom istorije kroz svoj ┼żivot i rad na polju nauke, knji┼żevnosti i umetnosti bile pioniri na putu ka društvu zasnovanom na jednakosti, saopštila je NBS.

Pored naše nov─Źanice, virtuelna zbirka sadr┼żi i slike nov─Źanica sa likovima najzna─Źajnijih ┼żena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Kolumbije, ─îilea, Estonije, Švajcarske, Švedske, ─îeške, Nema─Źke, Danske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela.

Najzna─Źajniji srpski umetnik s po─Źetka 20. veka, Nade┼żda Petrovi─ç uvela je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti.

Veliki borac za prava ─Źoveka, humanista i patriota, spojila je dva osnovna opredeljenja - moderni izraz i ideju umetnosti u slu┼żbi naroda.

Ro─Ĺena je u ─îa─Źku, 12. oktobra 1873. godine. Njen stvarala─Źki opus ─Źine tri najzna─Źajnija perioda, minhenski period, koji je od odlu─Źuju─çeg zna─Źaja za njeno likovno stvaralaštvo, srpski period i pariski period.

U Prvom balkanskom ratu u─Źestvuje na frontu kao dobrovoljna srpska bolni─Źarka, pri vrhovnoj komandi.

Me─Ĺu najzna─Źajnijim slikarskim ostvarenjima isti─Źu se dela "Bavarac", "┼Żetva", "Doma─çin", "Guslar", "Kalu─Ĺer", "Kosovo polje", "Šatori valjevske bolnice" i mnoga druga.

Umrla je 3. aprila 1915. godine od tifusa u valjevskoj Prvoj rezervnoj bolnici.

Numizmati─Źki muzej centralne banke Urugvaja je omogu─çio da zbirka "┼Żene na nov─Źanicama" bude dostupna u virtuelnom formatu, a prema saopštenju Ministarstva za privredu i finansije Urugvaja, od 8. marta, slike nov─Źanica postavljene su i u centralnom hodniku zgrade Ministarstva povodom obele┼żavanja Me─Ĺunarodnog dana ┼żena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE