Obrenovac, 12.05.2021

FILM ÔÇ×KORIDOR 92ÔÇŁ


Izvor: politika.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2020.
Film o bici bez koje ne bi bilo RS

Foto:Ministarstvo odbrane


Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji zajedno sa predstavnicima RTS-a i dramskim umetnicima u─Źestvuju na snimanju filma „Koridor 92” u okolini Vršca.

Tom prilikom Vulin je izjavio da bez bitke za koridor ne bi bilo Republike Srpske, kao i da je dokumentarno-igrani film o toj bici naš na─Źin da ispri─Źamo istinu o gra─Ĺanskom ratu u kome su Srbi bez svoje volje, nametnuto u─Źestvovali, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojna operacija „Koridor” trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

Film je posve─çen borbama kojima je oslobo─Ĺen prolaz-koridor Bijeljina-Banjaluka 1992. godine i hronološki prati dešavanja od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Od┼żaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Autorka filma Sla─Ĺana Zari─ç objašnjava da se u okolini Vršca snimaju scene koje treba da do─Źaraju probijanje Koridora.

- Taj koridor koji zna─Źi opstanak Republike Srpske, ili kako oni ─Źesto ka┼żu taj „put ┼żivota”, simboli─Źno je probijen spajanjem dva korpusa, Isto─Źno-bosanskog korpusa koji je došao iz pravca Šamca i Krajiškog korpusa koji je došao iz Banjaluke. Onog trenutka kada su se ta dva korpusa spojila, to je zna─Źilo da taj put, ma koliko on bio uzan put ka Srbiji, put iz isto─Źnog ka zapadnom delu, jeste probijen i da Republika Srpska ima šanse da opstane – objašnjava Sla─Ĺana Zari─ç.

Jedan od u─Źesnika proboja Koridora, predsednik Udru┼żenja gra─Ĺana Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Radenko Puzi─ç, u─Źestvuje u snimanju dokumentarno-igranog filma.

- Prisustvovao sam snimanju scene za dokumentarno-igrani film o proboju Koridora, scene samog spajanje Prvog krajiškog korpusa i Isto─Źno-bosanskog korpusa. Kao u─Źesnik u proboju Koridora ose─çam jednu veliku emociju, ogromnu energiju koja je prisutna na setu – isti─Źe Puzi─ç i dodaje da je sve na snimanju veoma autenti─Źno - uniforme, oznake, sama pri─Źa.

Snimanje filma podeljeno je u dve etape – razgovori sa u─Źesnicima borbi, koji su snimani u Banjaluci i Beogradu i dramska rekonstrukcija doga─Ĺaja koja je snimana sa pripadnicima Vojske Srbije u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE