Obrenovac, 06.05.2021

SKUPLJAMO KAO KRTICE


Izvor: RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2020.
Originalna povelja Luja XIV stigla u Srbiju

Foto:Tanjug/Nikola Anđić


U Srbiju je stigla originalna povelja francuskog kralja Luja XIV. Dokument "Velikog Luja", čija je vladavina od 72 godine najduža u evropskoj tradiciji nabavljena je za Zbirku "Dinastije Burbona" koju formira Udruženje "Adligat".

Povelja je ispisana na pergamentu 1672. godine i predstavlja pravni dokument sa potpisom kralja i zlatnim pečatom, piše RTS.

Bila je deo zbirke književnika, istoričara umetnosti i politikologa Andrea Marloa, inače deset godina ministra kulture za vreme Šarla de Gola.

Njena autentičnost potvrđena je u Americi gde je kupljena na aukciji.

"Srbija je zemlja koja stalno iznenađuje. Tome u prilog i poziv da dođem u 'Srpsku kuću' Muzeja koja poseduje veliku kolekciju francuskih knjiga i dokumenata i učvršćuje veze Srbije i Francuske u kulturi. Izuzetno mi je drago što imamo priliku da ovde vidimo dokument kralja Luja XIV koji je u francuskoj istoriji zapamćen kao veliki vladar i kojeg na neki način možemo uporediti sa carem Dušanom", kazao je Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

Da povelja dođe u Srbiju pomogli su francuski i srpski poštovaoci umetnosti i kulture.

"To je misija koja nije za jednu generaciju, već višegeneracijska. Jako je važno da je Republika Srbija prepoznala i da prepoznaje ovakve projekte i ovakve misije", smatra Vuk Mirčetić, član Odbora za kulturu Skupštine Republike Srbije.

Udruženje "Adligat" je za formiranje zbirke dokumenata francuskih kraljeva i vladara, angažovalo mrežu svojih članova i antikvara u svetu.

"Naš cilj kao Udruženja je da predstavimo veze između Srbije i Francuske, između Srbije zapravo, i cele Evrope. Cilj nam je da nabavimo sve potpise, dakle originalna dokumenta sa originalnim potpisima svih Lujeva, od Luja X do Luja XVIII, a zatim da to i proširimo na sve francuske vladare od Luja 10 do današnjih dana", navodi Viktor Lazić, predsednik Udruženja "Adligat".

Početkom ove godine stigla je povelja Napoleona I, a na putu ka Srbiji je dokument Luja XV.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE