Obrenovac, 11.05.2021

NACIONALNO BLAGO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2020.
Zatvara se zjape─ça rupa u srpskom kulturnom identitetu

Foto:www.instagram.com


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç rekao je za Tanjug da povratak 166. stranice Miroslavljevog jevan─Ĺelja iz Rusije u Srbiju predstavlja jedan od klju─Źnih doga─Ĺaja u našoj kulturnoj istoriji u proteklih nekoliko decenija.

Vukosavljevi─ç ocenjuje da je, u simboli─Źkom smislu, povratak 166. stranice Miroslavljevog jevan─Ĺelja zapravo zatvaranje "zjape─çe rupe u našem kulturnom identitetu". "Miroslavljevo jevan─Ĺelje predstavlja nultu ta─Źku našeg kulturnog identiteta kada je re─Ź o pisanim spomenicima. Mi i dalje nismo sigurni kako je ta 166. stranica sa Hilandara stigla u Sankt Peterburg. Neki tvrde da je ona mimo znanja bratstva istrgnuta, opet drugi su sigurni da je vladala glad u Hilandaru i da je ta stranica zamenjena za nekoliko d┼żakova brašna. Pouzdano znamo da se deo naše kulturne svetinje našao u Sankt Peterburgu, gde je svih 170 godina ─Źuvan kao najve─ça kulturna relikvija", kazao je Vukosavljevi─ç.

Ruska Dr┼żavna duma ratifikovala je 23. juna sporazum sa Srbijom, po kome ─çe Srbiji biti vra─çena 166. stranica Miroslavljevog jevan─Ĺelja, a Srbija ─çe Rusiji zauzvrat vratiti sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha.

Taj sporazum ratifikovala je prethodno Skupština Srbije, a dogovor o razmeni postignut je tokom posete Vladimira Putina Beogradu 17. januara prošle godine.

Rerihove slike s kraja 19. i po─Źetkom 20. veka ─Źuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu. Stranica Miroslavljevog jevan─Ĺela ─Źuva se u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Dodaje da je 166. stranica Miroslavljevog jevan─Ĺelja bila predmet brojnih doktorskih disertacija i nau─Źnih radova u Rusiji.

"Kulturna javnost u Rusiji je tokom vremena stekla utisak da je re─Ź o njihovom nacionalnom blagu", navodi Vukosavljevi─ç.

Kako ka┼że, prijatelji iz Rusije su skrenuli pa┼żnju da se u Srbiji nalazi sedam dela ruskog slikara Nikolaja Reriha.

"Nije re─Ź o njegovim remek-delima, niti su ti artefakti ─Źesto izlagani u Narodnom muzeju u Beogradu, gde se nalaze. Tri ulja na platnu, jedno ulje na dasci, jedno ulje na papiru i dva crte┼ża bez skice ─Źine kolekciju Rerihovih dela koju ─çemo mi zameniti za 166. stranicu Miroslavljevog jevan─Ĺelja", kazao je Vukosavljevi─ç.

Kako ka┼że, ta dela nisu naše vlasništvo jer ih je ruski slikar dao na pozajmicu Kraljevini Jugoslaviji, odnosno Narodnom muzeju.

"Ta dela jesu postala kulturna dobra koja se nalaze u Narodnom muzeju, ali njihov osnov dolaska u Srbiju tridesetih godina prošlog veka bila je pozajmica. Sve to piše u dokumentima koje ima Narodni muzej i Ministarstvo kulture i informisanja", ka┼że on.

Ministar isti─Źe da je nemogu─çe porediti vrednost Rerihovih dela i 166. stranice Miroslavljevog jevan─Ĺelja.

"Ne mo┼żemo porediti ni potencijalnu, teoretsku, ni tr┼żišnu vrednost umetni─Źkih predmeta koje ─çemo razmeniti sa Rusijom. Bi─çe ta dela izlo┼żena u Narodnom muzeju pre razmene pa ─çe svako mo─çi da se uveri u njihovu vrednost", kazao je Vukosavljevi─ç.

Prema njegovim re─Źima, lako je zamisliti šta bi se sve doga─Ĺalo kada bi Englezima nedostajao jedan deli─ç povelje Magna karta libertatum iz 1215. godine.

"Pitanje je šta bi sve Englezi bili spremni da daju i da u─Źine ne bi li vratili njihovo kulturološko DNK u domovinu. Nema sumnje da je 166. stranica Miroslavljevog jevan─Ĺelja nešto što pripada našem najdubljem kulturnom identitetu i da ─çe obe strane u razmeni biti zadovoljne", kazao je Vukosavljevi─ç.

Istakao je da povratak nedostaju─çe stranice Miroslavljevog jevan─Ĺelja smatra najve─çim dostignu─çem Ministarstva kulture i informisanja u svim oblastima i našeg naroda u celini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE