Obrenovac, 11.05.2021

'KRALJ PETAR PRVI' PROGLAŠEN ZA NAJBOLJI FILM (VIDEO)


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2019.
Priznanje stiglo na Festivalu srpskog filma u Čikagu

Foto:Promo
Dugometražni igrani film i ovogodišnji srpski predstavnik u trci za "Oskara", "Kralj Petar Prvi", proglašen je za najbolji film na festivalu srpskog filma u Čikagu, saopštili su producenti filma.

Festival "Ka svetlosti bez međa" održava se svake godine, traje tri dana, a nagrade su ove godine dodeljivane prvi put.

Žiri, koji su činili Ješe Čarbonier, osnivač Prvog festivala internacionalnog filma na Floridi, Džošua Čikoine, osnivač i direktor Čikaškog međunarodnog festivala muzike i filma, Stefanija Ðokić, politikolog, i Mila Filipović, novinarka, dodelili su nagradu i reditelju Petru Ristovskom, ali i mladom Momčilu Gavriću za izuzetno odigranu ulogu najmlađeg kaplara.

Reditelj Petar Ristovski je primivši nagradu rekao da mu je izuzetna čast jer je deo festivala i izazio zahvalnost organizatorima na pozivu i srdačnom dočeku i gostoprimstvu.

"Izuzetna mi je čast što ste omogućili učešće našeg filma na Festivalu i što ste ugostili moju porodicu, koja je deo filmske ekipe. U Čikagu je snimljeno mnogo velikih i dobrih filmova, pa mi se čini kao da sam već bio ovde. Jer ja sam rastao uz domaću kinematografiju, ali sam jednim okom uvek bio i uz stari i uz novi Holivud", istakao je reditelj Petar Ristovski.

On je dodao da su ovakvi istorijski filmovi večni kulturološki spomenici, koji nam pomažu da se prisetimo ko su naši preci koji su se borili za slobodu.

"To sam imao na umu i tokom rada na ovom filmu, te priče o našim precima koji su nam omogućili da se danas borimo na nekim drugačijim poljima. Ime Petar znači kamen, stena, a to je na neki način i suština lika Kralja Petra, koju sam želeo da prikažem", kazao je Ristovski.

Osvrćući se na dolazeće takmičenje za prestižnu nagradu "Oskar", Ristovski je ukazao da je činjenica da je film "Kralj Petar Prvi" srpski predstavnik veoma važna za čitavu produkciju koja je radila na realizaciji ovog filma, a za njega lično velika čast da predstavlja svoju zemlju u Americi.

Osim reditelja, festival je ugostio i glumice Teodoru i Danicu Ristovski, koje su zajedno s glumcima Milošem Bikovićem i Miodragom Radonjićem prisustvovale projekcijama i konferenciji za medije.

Festival je ove godine bio posvećen 20. godišnjici NATO bombardovanja Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE