Obrenovac, 12.05.2021

SPREMAN 64. BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2019.
Evo šta vas očekuje od 20. do 27. oktobra

Foto:Promo
Sve je spremno za 64. Međunarodni beogradski sajam knjiga koji se, pod sloganom "Pismo = Glava", održava od 20. do 27. oktobra, saopštili su juče organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Gradski sekretar za kulturu, Ivan Karl, podsetio je da je Beogradski sajam knjiga najveći i najmasovniji događaj kulture u Beogradu, ali i šire. Ovogodišnji sajam knjiga otvoriće srpski pisac Milovan Vitezović na Beogradskom sajmu, dok je zemlja – počasni gost sajma Arapska Republika Egipat.

– Beograd na prostoru Zapadnog Balkana jeste najveća raskrsnica kulturnih dešavanja, a oktobar jeste period kada je na toj raskrsnici najveća gužva. Bemus se polako privodi kraju, Sajam knjiga treba da počne, kao i Beogradski džez festival, dok će se paralelno odvijati manifestacija "Dani slobode" kojom obeležavamo oslobađanje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu – naveo je resorni sekretar.

On je istakao je veoma važan uspeh predstojećeg Beogradskog sajma knjiga jer, kako je dodao, na talasu tog uspeha i izdavaštvo dobro posluje u narednom period.

– Nadam se da će sledeće godine sajam trajati dan duže. Ideja je da se sajam otvori u subotu, kako bismo imali dva sajmaska vikenda za ljude izvan Beograda, koji u velikom broju posećuju ovu manifestaciju, posebno deca – najavio je Karl.

Zamenica generalnog direktora Beogradskog sajma, Gorica Škipina, istakla je da će se ove godine na oko 30.000 metara kvadratnih predstaviti više od 500 izlagača iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnji sajam knjiga je, prema njenim rečima, posvećen jubilejima Miloša Crnjanskog, Danila Kiša i Milorada Pavića.

Ambasador Arapske Republike Egipat, Amr Alguvejli, istakao je da će na otvaranju sajma knjiga u Beogradu biti prisutna i egipatska ministarka kulture, kao i da se očekuje nastup ansambla baleta Kairske opere. Takođe, kako je istakao, nekoliko značajnih egipatskih pisaca će se lično predstaviti beogradskoj čitalačkoj publici.

Urednik programa sajma knjiga, Vule Žurić, istakao je da će se posle svečanog otvaranja sajma i egipadskog štanda održati u sali "Ivo Andrić" tribina "Pravda za Nobela", a povodom izbora ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Tradicionalni "Školski dan" ove godine biće organizovan u četvrtak, 24. oktobra, uz poseban program u sali "Dobrica Erić".

Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a kolektivna 150 dinara, najavili su organizatori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE