Obrenovac, 12.05.2021

PONOSNI SMO NA NJIH


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2020.
Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora za Igora Pastora i Vladimira Čubrila

Foto:Željko Jovanović / Privatna arhiva


Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, za 2020. godinu pripale su Igoru Pastoru i Vladimiru Čubrilu.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu: dr Vera Obradović, redovni prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i koreografkinja (predsednica); mr Nela Antonović, koreografkinja, osnivač i direktorka Mimart teatra i Milan Rus, prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu doneo je odluku da se Nagrada Terpsihora za 2020. dodeli Igoru Pastoru uglednom baletskom umetniku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Specijalna pohvala jednoglasno se dodeljuje igraču Vladimiru Čubrilu, asistentu na Institutu za umetničku igri predmet savremena igra i studentu druge godine master studija Umetnička igra.

Igor Pastor je rođen 1990. godine u Novom Sadu. Po završetku srednje Baletske škole u Novom Sadu 2009. godine angažovan u Srpskom narodnom pozorištu. Iste godine dobija angažman u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Balet Narodnog pozorišta u Beogradu ga angažuje 2010. godine, a 2015. godine dobija status prvog soliste.

Kao igrač interpretira celokupni repertoar od klasičnog, neoklasičnog do savremenog baleta a najpozantije uloge u kojima je pokazao i razvio visoke standarde klasičnog baleta su Princ u Labudovom jezeru, Bazil u Don Kihotu (V.Vasiljev), Franc u Kopeliji (Lj.Dobrijević), Dezire u Uspavanoj lepotici (V.Logunov), Krcko OrašÄić (K.Kostjukov) i Petar Pan (B.Stajvel) u istoimenim baletima kao i brojne solsitičke uloge u predstavama poput Oni (M.Makarević), Bajadera (G.Komleva), Interval (Z.Marković), Viva la vida (A.Ilić), Napoli (B.Stajvel), Šampanjac i jagode (R.Hribar i G.Luštek)…

Kao gostujući umetnik igrao je u predstavama Madlenianum opere i teatra Orfej u podzemlju (K.Simić), Krvava svadba (K.Simić), Sobareva metla (A.Ilić), Balada o mesecu lutalici (A.Ilić)…

Vladimir Čubrilo je rođen 1993. godine u Beogradu. Nakon završene srednje baletske škole Lujo Davičo u klasi Isidore Stanišić upisuje i diplomira kao prva generacija Instituta za umetničku igru u Beogradu. Odmah biva angažovan kao saradnik u nastavi na predmetu savremena igra. Od 2017. godine angažovan u baletskoj školi Dimitrije Parilić u Pančevu kao profesor savremene igre.

Sarađivao sa velikim brojem domaćih i insotranih koreografa, predavača i igrača. Kao član Bitef Dance kompanije ostvario je uloge u savremenim plesnim predstavama Kapetan Džon Piplfoks (I.Stanišić), Grad (I.Stanišić), Želeće mašine (I.Stanišić), Don Žuan (M.Kolar), Priča o vojniku (G.Vajcman), Žrtve iluzije (K.Stojkov), Ale i Bauci (I.Stanišić), Carmen countdown (I.Stanišić), Ptice (E.Klug) i dr.

Na sceni Narodnog pozorišta igra je u plesnoj predstavi Prokleta Avlija (D.Rutenberg) i operi Služavka gospodarica (A.Nikolić). U 2019. godini ostvario je zapaženu ulogu u Čarobnom bregu (A.Ilić) na sceni tetra Vuk. Na scni Madlenianum opere i teatra gostovao je u baletu Severna bajka (S. Zurovac). Kao koreograf ostvario je sledeće koreografije WWW.Ko, Da li si ti sam sa sobom, Pećina, Koncert za čembalo, This is not my...

Student je II godine mastera na Institutu za umetničku igru na odseku za pedagogiju savremene igre i asistent na predmetu savremena igra.

Specijalna pohvala pripala mu je i 2017. godine kao jednom od igrača kamernog koreografskog dela Četiri pesme za Tađa (A. Ilić) koje je premijerno izvedeno na Festivalu koreografskih minijatura u okviru programa Veče velikana.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Instituta za umetničku igru.

Ove godine usled vanrednog stanja i COVOD19 Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora biće uručene nakon ukidanja vanrednog stanja na sceni Narodnog pozorišta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE