Obrenovac, 12.05.2021

VIDOVITI STRIP


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.03.2020.
Asteriks je već jednom pobedio koronavirus

Foto:@victor_holistic


Kad god je u pitanju neka situacija koja utiče na ceo svet, ljudi nekako uspeju da nađu dokaze da je umetnost sve to već "predvidela". Ni koronavirus nije izuzetak, ali u moru nagađanja i "natezanja činjenica"; ne možemo da zatvorimo oči pred činjenicama.                                     

Neki put su podudarnosti jedva vidljive, a i onda samo onima koji se baš potrude da veruju. 

 Međutim, jedna avantura Asteriksa i Obeliksa iz 2017. godine nedvosmisleno spominje "koronavirus". U pitanju je strip "Asteriks na trci kroz italiju", čiji su tvorci Didije Konrad i Žan-Iv Feri. 

 Radnja stripa je sledeća: S obzirom na to da su mnogi kritikovali stanje u kom se nalaze rimski putevi, senator Laktus Bifidus predlaže da se održi trka kočijama kroz čitavu zemlju, kako bi svi mogli da se uvere u "izvrsnost" italijanskih puteva. Poziv na trku otvoren je za sve koji žele da učestvuju. 

 Asteriks i Obeliks protiv Koronavirusa 

 U međuvremenu, u malom galskom selu, Obeliks odlazi kod proročice koja mu predviđa da će biti vrhunski kočijaš. Istog trenutka, Obeliks odustaje od svog posla sa menhirima i kupuje na kredit kočiju, kako bi se zajedno sa Asteriksom i Dogmatiksom priključio trci kroz Italiju. 

 U toj trci nailaze na razne protivnike, ali nama je posebno zanimljiv predstavnik Rima, po imenu Koronavirus. Koronavirus i Bacilus sede zajedno u kočiji, sve dok Koronavirus ne odustane zbog toga što je njegov partner varao. 

 Sve je ovo, naravno, plod mašte autora stripa. Svakako nije isključeno ni da ćemo u narednom periodu otkrivati još referenci koje mogu da dovedu razna dela iz popularne kulture sa trenutnom svetskom situacijom. 

 Ne bi trebalo da takve stvari prihvatamo suviše ozbiljno, ali uvek je zanimljivo kada otkrijemo da ne imitira umetnost uvek život, već da i život često imitira umetnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE