Obrenovac, 12.05.2021

BEOGRAĐANIN NOVI DIREKTOR BEČKE OPERE


Izvor: RTS/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2020.
U Bečkoj državnoj operi održava se medijski i javni ceremonijal na kome novi direktor Bogdan Roščić predstavlja novu umetničku sezonu za 2020/21

Foto:Retuers/Leonhard Foeger


Iako funkciju službeno preuzima prvog jula, jučerašnja manifestacija bila je javna inauguracija Roščića na čelu Bečke opere, jedne od najstarijih i najuglednijih operskih kuća u Evropi i svetu, objavio je RTS.

Roščićev lični uspeh, kao i austrijska strategija internacionalizacije elitnih nacionalnih institucija, dobar su podsticaj i za status visoke nacionalne kulture u Srbiji.

Roščić postaje trideset i treći direktor Bečke državne opere, ako se računa njeno postojanje od 1869, kad je preseljena u tada novu, i danas postojeću zgradu na Ringu.

Roščić time nastavlja tradiciju velikih muzičkih imena na direktorskoj poziciji Bečke državne opere, ovde samo najpoznatija: Gustav Maler (1897-1907), Rihard Štraus (1919-24), Herbert fon Karajan(1956-64), Lorin Mazel (1982-84), Jan Holender (1992-2010).

Večerašnji medijski spektakl je kompromis sastavljen od živog i snimljenog materijala. Peva Ana Netrebko, apsolutna miljenica austrijske publike, i ona u specijalno za ovu priliku snimljenom koncertu pred praznim gledalištem Opere, piše RTS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE