Obrenovac, 12.05.2021

RASTE ONLAJN PRODAJA KNJIGA


Izvor: blic.rs/P. O.,Lokalne novine | Obrenovac, 29.03.2020.
Sve uz besplatnu dostavu...

Foto:Kostadin Kamenov / RAS Srbija


Brojne knjižare morale su da zatvore svoja vrata zbog vanrednog stanja, izdavačke kuće mahom su se preusmerile na rad preko interneta, a navode predstavnici "Lagune", "Vulkana", "Arhipelaga" i drugih, drastično je skočila onlajn prodaja knjiga.                                              

Iz "Vulkana" poručuju da će do 1. aprila svima koji odaberu izdanja ove izdavačke kuće, uz popust od 40 odsto, pakete dostaviti, uz sve mere opreza, besplatno na kućnu adresu.                

S druge strane, direktor i glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović kaže da su zbog vanrednog stanja prešli na rad od kuće, a ta odluka se odnosi i na redakciju i na Klub čitaoca, što teško pogađa i zaposlene i kupce.                                                    

- Sada možemo da kažemo da je tržište knjiga u Srbiji gotovo nestalo u poslednje dve nedelje, jer više ne rade mnoge knjižare i klubovi čitalaca, dok su preostale knjižare drastično skratile radno vreme. U ovom trenutku prodaja knjiga preko interneta svakako nije ni izbliza dovoljna zamena za prodaju knjiga u knjižarama i u klubovima čitalaca - kaže Božović.                

U toku pandemije "Arhipelag" će, ističe, obezbediti popust od 40 odsto na sva izdanja, kao i besplatnu dostavu na teritoriji Srbije za sve porudžbine koje dobiju posredstvom sajta, te će se tek za nekoliko nedelja videte učinak onlajn prodaje koji je svakako skočio tokom ovog perioda.

Što se tiče "Laguninih" knjižara, one će mahom ostati otvorene, ali po izmenjenom radnom vremenu i uz manji broj zaposlenih (Knjižare Delfi/Laguna rade od 10 do 15 sati osim onih koje se nalaze u okviru tržnih centara koji su zatvoreni). U svakom trenutku su dostupne i onlajn knjižare, a isporuka za teritoriju Srbije do 29. marta je besplatna.                

Do tog datuma traju i popusti za knjige za decu i tinejdžere.                

- U poslednje vreme smo primetili da su čitaoci zaista kupovali veći broj knjiga, recimo sve knjige Fredrika Bakmana, Hararija, "Sluškinjinu priču" i "Svedočanstva" Margaret Atvud, knjige nobelovca Petera Handkea, ali i knjige koje su im preporučivale kolege knjižari. Kada je reč o internet prodaji, ona je povećana, što je bilo i očekivano - kaže Tanja Vučković iz "Lagune".                 

Ona skreće pažnju i na aplikaciju za e-knjige "Delfi knjižare", a elektronske knjige su 50 odsto jeftinije u odnosu na štampana izdanja.                

Popuste i besplatnu dostavu obezbedila je i knjižara "Agora", a na onlaljn prodaju usmerila se i "Geopoetika". 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE