Obrenovac, 11.05.2021

SRBIJA KANDIDUJE ĆILIME ZA SVETSKU LISTU NASLEĐA UNESKA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 30.12.2019.
Tamo su već slava, kolo i pevanje uz gusle

Foto:Printscreen
Pirotske, staparske i sjeničko-pešterske ćilime kandidovaćemo dogodine za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska. Ovo je u ambijentu "Srpskog salona" u Nemanjinoj 11, ukrašenog tradicionalnim narodnim rukotvorinama, najavila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

- Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da već od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska - izjavila je Mihajlovićeva, navodeći da su Etnografskom muzeju ovu inicijativu uputili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED, ambasador Nemačke i ambasadorka Kanade.

Kulturno nasleđe, prema njenim rečima, čuva se i zajedničkim projektom sa NALED-om i Etno-mrežom "1.000 žena", koji je omogućio posao za 698 žena sa sela. One zarađuju izradom rukotvorina koje naši zvaničnici poklanjaju stranim delegacijama. Dosad je više od 100 azbuka u zlatovezu, srpskih tkanica i tradicionalnih peškira dodeljeno stranim diplomatama, navela je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

- Želimo da radimo i sa republičkim institucijama na uvođenju instituta čuvar tradicije i zalažemo se za donošenje zakona o zanatstvu koji Srbija još nema, a koji bi postavio pravni okvir i definisao status svih zanatlija u Srbiji - zaključila je Jovanovićeva.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović govorila je o onome što lokalne samouprave, uz pomoć ministarstava, rade za očuvanje kulturnog nasleđa:

- Grad Sombor započeo je revitalizaciju Grašalkovićeve palate, kulturno-istorijskog dobra od velikog značaja, kako bi sačuvao svoju baštinu, ali i povezao ustanove kulture i obrazovanja, čime se podržavaju razvoj i modernizacija.

O zajedničkom uputstvu, kojim se osigurava poštovanje prostornih i urbanističkih planova, uz očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, koje su ovog meseca potpisali Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, govorio je ministar Vladan Vukosavljević. Prema tom uputstvu, kulturno dobro neće moći da ima prethodnu zaštitu duže od tri godine.

Vukosavljević je podsetio i da se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska već nalaze porodična slava, kolo i pevanje uz gusle, a da su u našem nacionalnom registru i kosovski vez, zlakuska lončarija, pazarske mantije, pirotski kačkavalj, kajmak, šljivovica, filigranski zanat, bezdanski damast...

"KRALJEVSKI POJAS" ZA SI ĐINPINGA

Rukotvorine "1.000 žena" do sada su dobili mnogobrojni ambasadori, predstavnici velikih kompanija i drugi strani državnici koji su bili gosti naše vlade, ili su im poklanjani tokom poseta naših zvaničnika. Ćilimima su darivani i ruski i francuski predsednik - Vladimir Putin i Emanuel Makron, a "kraljevskim pojasom" Si Đinping, kineski predsednik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE