Obrenovac, 06.05.2021

KULTURNO DOBRO


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2020.
Profesorska kolonija u Beogradu

Foto:Shutterstock


Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je odlukom Vlade Srbije, nakon njenog objavljivanja u Slu┼żbenom glasniku od 31. jula, "Profesorska kolonija u Beogradu" utvr─Ĺena za kulturno dobro, odnosno prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Granica prostorne kulturno-istorijske celine sa zašti─çenom okolinom obuhvata prostor od ulice Mitropolita Petra, preko ulice ─îarli ─îaplina, zatim ulicom Bra─çe Grima, pa ulicom Ljubomira Stojanovi─ça (obuhvata u okviru bloka objekte uz ulicu Ljubomira Stojanovi─ça i Jaše Prodanovi─ça), sve do Cviji─çeve ulice.

Nastavlja se ─Éušinom ulicom (obuhvataju─çi objekte bloka uz ovu ulicu), do ulice Dra┼że Pavlovi─ça, zatim Takovskom ulicom (obuhvataju─çi objekte uz ulicu Jaše Prodanovi─ça), nastavljaju─çi se du┼ż Cviji─çeve ulice do ukrštanja sa ulicom ─îarli ─îaplina, a zatim Bulevarom despota Stefana do ukrštanja sa Sterijinom ulicom.

"Prostor Profesorske kolonije predstavlja celovitu i jedinstvenu urbanu celinu koja je u najve─çem delu izvedena u skladu sa teorijom i praksom izgradnje vrtnih gradova. Za istorijat izgradnje posebno je zna─Źajna struktura stanovništva, odnosno osniva─Źi Profesorske kolonije, koji su bili profesori i asistenti Beogradskog univerziteta, od kojih su njih 23 bili doktori nauka i 15 akademika", navodi se u saopštenju.

Osnova za realizaciju urbnisti─Źkog koncepta i kasniju izgradnju Profesorske kolonije je bio Generalni urbanisti─Źki plan Beograda iz 1923. godine, dok su poslednji objekti podignuti u drugoj fazi izgradnje, od 1927. do 1941. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE