Obrenovac, 11.05.2021

UMETNICI ZA LEKARE


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2020.
Više od 650 potpisa podrške

Foto:REUTERS/Marko Djurica


Više od 650 umetnika i radnika u kulturi do sada se potpisalo ispod pisma podrške lekarima okupljenim oko inicijative “Udru┼żeni protiv kovida”, koji tra┼że smenu republi─Źkog Kriznog štaba za borbu protiv kovid-19.

Lista potpisnika ispod pisma “Podrška medicinskim radnicima u borbi protiv kovida” iz dana u dan sve je du┼ża. “Mi, stvaraoci i radnici u kulturi, podr┼żavamo ‘Ujedinjene protiv kovida’ i gnušamo se još jednog pokušaja lin─Źa koji sprovode tabloidi i naci-frekvencije pokušavaju─çi da osujete legitimnu borbu stvarne elite Srbije za istinu, ─Źast i slobodu”, navodi se u pismu.

Reditelj Sr─Ĺan Dragojevi─ç, prvi potpisnik ove liste, pozvao je kolege iz razli─Źitih oblasti kulture da se priklju─Źe i daju potpis. Ve─ç prvog dana to je u─Źinilo blizu stotinu ljudi, a sada je lista premašila 650 imena.
Me─Ĺu potpisnicima su reditelji, glumci, muzi─Źari, pisci, kompozitori, slikari, kao i mnoge druge poznate i manje poznate li─Źnosti iz sveta kulture.

– Koga ─çemo da podr┼żimo, ako ne lekare – zapitao je pisac Goran Skrobonja, obrazla┼żu─çi svoje motive da potpiše pismo podrške.
Reditelj Miroslav Terzi─ç ocenio je da se stvari vezane za koronavirus “nekako više dešavaju stihijski nego kontrolisano”.

Knji┼żevnica Jelena Lengold je poru─Źila da “svi mi, zajedno ili po profesijama, moramo pokazati da podr┼żavamo one lekare koji su se usudili da se suprotstave objektivnoj opasnosti za sve gra─Ĺane”, a pozorišni kriti─Źar Aleksandar Milosavljevi─ç svoj potpis obrazlo┼żio je re─Źima da “podršku daje ljudima koji tra┼że istinu”.

Filmski reditelj Janko Baljak ocenio je da se “Krizni štab potpuno stavio na stranu vlasti”, a da je “sa druge strane pokrenuta jeziva hajka na lekare sa liste ‘Ujedinjeni protiv kovida'”.

Lekari okupljeni u neformalnu grupu “Ujedinjeni protiv kovida”, koji tra┼że i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i ina─Źe, a naro─Źito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju li─Źno dostojanstvo zdravstvenih radnika”, do sada su ispod zahteva za smenu Kriznog štaba prikupili više od 2.000 potpisa. Lekare su, pored umetnika, podr┼żali i advokati, prosvetni radnici, aktivisti nevladinog sektora, kao i gra─Ĺani drugih profesija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE