Obrenovac, 12.05.2021

Obrenovčanka Vesna Aleksić dobitnica nagrade 'Neven'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2019.
Nagrada se dodeljuje za najbolje delo iz oblasti beletristike

Foto:Printscreen
U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda u četvrtak su dodeljene Nagrade ”Neven” za 2018. godinu. Nagradu ”Neven” za najbolje delo iz oblasti beletristike dobila je Obrenovčanka Vesna Aleksić za knjigu ”Sazvežđe violina” u izdanju ”Kreativnog centra”.

Prema oceni žirija, ”Sazvežđe violina” Vesne Aleksić je naglašeno emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja svojom tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana.

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet.

Tradicionalna nagrada ”Neven”, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija ”Prijatelji dece Srbije” u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 45 naslova namenjenih deci iz 17 izdavačkih kuća.

Dodela ovogodišnje književne nagrade "Neven" podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Producentske kuće NIRA. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona“, i Knjigoveznica „Paštrmac“.

Vesna Aleksić je Obrenovčanka koja se bavi književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za “Politiku za decu”. Naša sugrađanka Vesna, osim toga što piše za decu, ona je sa njima i u svakodnevnom kontaktu, jer radi kao pedagog u PU ”Perka Vićentijević”. Do sada je objavila jedanaest romana, dvanaest knjiga pripovedaka i osam slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja. Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima. Piše i za odrasle, ponekad samo, kad mora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE