Obrenovac, 15.07.2024

ACA SMUKOV U OBRENOVCU NA KONCERTU RIBLJE ČORBE


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.11.2017
Iako živi s one druge strane duge, on se kreće kao da vidi, radi na kompjuteru, verovali ili ne , vozi bicikl, pliva, pohađa muzičku školu i svira harmoniku, zna da upali kola, traktor, i igra se sam na spravama u parku... i iznad svega obožava Riblju čorbu.

Foto:lokalnenovine.rs
Iznad varoši mesec sija kao iluzija a napolju psi jauču , svi spavaju niko budan a ja sedim uzaludan. Nije baš tako bilo u Obrenovcu 4. novembra, na dan kada je u varoš stigao jedan od najvećih i najpopularnijih rok bendova sa ovih prostora.

Veče ne miriše na rakove i školjke mesec je, pre bi se reklo, bleda fleka boje cimeta. Dok tamo negde uzimaju svoje cipele za šetanje kroz snove, ekipa „Lokalnih novina“ hvata ritam dobrog provoda. Velika atrakcija u našem gradu, večeras nas zabavljaju muzičari koji piju i traju veoma dugo. Ujed za dušu, u grlu knedla, i veoma dug red ispred ulaza u sportsku halu ovdašnjeg Doma kulture.

Nezaposlenima strogo zabranjen pristup na gradilište i u hol glavnog ulaza ovog zdanja, kažnjivo je pušenje u kretanju i malom bifeu. Ipak, odlučujemo da tu skratimo neki deo vremena do početka koncerta. Ovde nam fale kelneri iz naše kafane ali je tu ipak neko „iz kraja“ Daša. Prilazimo i pozdravljamo najbolju novinarku iz našeg grada i još boljeg čoveka među nama. Pozdravljamo, naravno, društvo za stolom i simpatičnog momka koji nam je odmah privukao pažnju. Crna majica sa poznatim natpisom benda koji večeras nastupa i koji mu znači više od običnog obožavanja. Osmeh i šarm sakriven iza očiju koje ne vide svet u bojama kao mi, ali ga gledaju sa više entuzijazma i pozitive nego što mi možemo da zamislimo.

Aleksandar Aca Smukov je u Obrenovac došao iz Dobrinaca u društvu svoje majke i Milorada Jurkovića , poznatijeg kao stolar Mile iz Beočina , čoveka velikog srca. Mnogi mediji u Srbiji su pisali o teškoj sudbini porodice Smukov i našem novom drugaru Aleksandru koji je kao beba oboleo od tumora na oba oka, od kojih je izlečen...ali je izgubio vid.

Malo ko bi mogao da poveruje da je ovaj dečak, pored uspona i padova, uspeo u mnogim stvarima više nego neki njegovi vršnjaci kojima nije uskraćeno svetlo dana. Učenik je četvrtog razreda Specijalne škole za slepu i slabovidu decu u Zemunu. Aca ima sve petice, a najbolje mu ide matematika. Umesto očiju Aca ima očne proteze. Iako živi s one druge strane duge, on se kreće kao da vidi, radi na kompjuteru, verovali ili ne , vozi bicikl, pliva, pohađa muzičku školu i svira harmoniku, zna da upali kola, traktor, i igra se sam na spravama u parku... i iznad svega obožava Riblju čorbu.

Daša i Acina mama su klimnule glavom, a Mara je sela tek pored ovog silnog momka. Vuk je upalio kameru i krenuo je sasvim neposredan razgovor na temu Riblje čorbe i koncerta zbog kog imamo priliku da se družimo sa Aleksandrom. Ostaću slobodan, neću se vezati važno je samo dobro se zezati...kao da je pevušio upravo te stihove jedne od svojih omiljenih pesama, vodio je Aca razgovor sa Marom, često vešto menjajući uloge voditelja i gosta. Izneo nam je svoje mišljenje o samom nastanku grupe i datumu za koji se vežu počeci Riblje čorbe. Stručno je analizirao periode u kojima su nastajali albumi i izneo blago nezadovoljstvo novim pesmama. Ostavio nas je bez daha i argumenata i pokazao svu svoju zrelost odrasle osobe koja je nastala u borbi sa hendikepom.

Aca ima dve sestre koje imaju dijagnostifikovanu bolest hemiparezu - slabost ruke i noge sa jedne strane tela koja nastaje usled šloga, krvarenja u mozgu i tumora.One su nepokretne, jedu iz flašice, koriste pelene i zahtevaju pažnju puna 24 sata . Pomaže u kući, on je glavni kad treba priskočiti u pomoć hendikepiranim sestrama bliznakinjama Ivani i Nikolini. Što ne mogu one... može Aca. Njegov krst je pretežak ali ga on nosi bez...roptanja.

Izvinite, molim - pitao sam ja , kolko kosta kad unutra plačem?

Nismo imali taj osećaj , već ponos što smo upoznali Aleksandra Smukova i njegovu mamu i što smo imali priliku da sa njima podelimo tu neverovatnu energiju i optimizam koji ih krasi.

Sportska hala je već uveliko bila ispunjena do poslednjeg mesta a legendarni Bora Đorđević je pozdravio fanove refrenom prve pesme : „ A ja cu da pevam makar i promuklo a ja cu da pevam kud puklo da puklo“... Aleksandar je naravno iskoristio priliku da se pozdravi sa Borom pre koncerta i da se zajedno prisete partije šaha koju su odigrali u Zemunu.

U dva će čistaci odneti djubre, u tri ce doneti jogurt i mleko a Aca će biti dovoljno daleko , ali ne daleko od naših srca i želje da mu na neki način pomognemo...

BROJ ŽIRO RAČUNA ZA POMOĆ PORODICI SMUKOV : 355000000535113044 Vojvođanska banka

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE