Obrenovac, 19.05.2024

Pastirsko pismo


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 07.01.2017.
Božić

Foto:lokalnenovine.rs
„Kada je Gospod naš danas (=na Božić) rođen od Djeve Marije, On kao Proleće radosno zasija svoj vaseljeni i svu tvar povrati obnovljenu.

Jer se danas rađa Sin Božiji Sin Jedinorodni, sjajnost slave Njegove, Obličje bića i večnosti Njegove, Očev Izraz i Reč, kroz kojega je i vekove (svetove) stvorio, kroz kojega je postalo sve vidljivo i nevidljivo.

Jer je Logos Očev (danas) neizmenljivo postao telo od Duha Svetoga i Bogorodice, i biva Posrednik Boga i ljudi-Jedini Čovekoljubac. U prečistoj utrobi Djeve začet je ne od volje ili pohote ili sjedinjenja muža, nego od Duha Svetoga i od prvog Adamovog rođenja (=prvog stvaranja); i biva poslušan Ocu po uzetoj našoj i od nas prirodi (ljudskoj), isceljujući našu neposlušnost…Zato Njega ne nazivamo čovekom oboženim, nego (Ga) ispovedamo (=priznajemo) Bogom Očovečenim.

Jer, budući po prirodi Savršeni Bog, postao je po prirodi Savršeni Čovek-On Isti, ne promenivši prirodu, niti prividnim čineći Domostroj (ovaploćenja), nego se Telu, snabdevenom dušom razumnom i umnom, koje je uzeo od Svete Djeve i koje je po Njemu (Bogu Logosu) dobilo biće, sjedinio po Ipostasi, nesliveno, neizmenljivo, nerazdeljivo, te jeste i naziva se Savršeni Bog i Savršeni Čovek.

Zato, pobožno (=pravoslavno) ispovedajući Hrista iz dve prirode i u dvema prirodama-čime se pokazuje razlika (priroda),-ne činimo od (tog) sjedinjenja mešanje (priroda), niti od razlike (priroda) činimo razdeljenje. Otuda, Presvetu Djevu ispovedamo vaistinu Bogorodicom, jer kao što je istinski Bog Onaj koji se iz Nje rodio, tako je istinska Bogorodica Ona koja je Istinitog Boga iz Sebe rodila.

Otuda , rodivši se (danas=na Božić) Gospod i Bog naš, povratio nas je od zime zablude i od hladnoće obmane (idolske) ka proleću radosti, uzevši na Sebe naše obličje i obnovivši ga prilikom uzimanja Tela Svoga (od Djeve). Jer ponevši na Sebi sve što je naše (ljudsko), ali bez greha, učinio nas je usvojenim sinovima Oca Svoga i sanaslednicima Carstva Svoga…

Mi, pak, praznujmo danas kako dolikuje, i počastvujmo Hristovo Rođenje, i svetloradosno uskliknimo, sa Pastirima pesmama pohvalimo, sa Anđelima u horu pevajmo, i sa mudracima poklonimo se rođenom Bogu našem. I blagodarnost (odajmo) Došavšemu u svoje kao tuđinac, jer je stranca (čoveka) proslavio“ (Sveti Jovan Damaskin, „Beseda na Sveto Rođenje Hristovo“, izgovorena najverovatnije u Vitlejemu pre 726.g.).

Protonamesnik Branko Čolić

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE