Obrenovac, 21.02.2024

DRUGACI SU...U MODI...


Izvor: | Obrenovac, 21.02.2024
Deca iz ovog odeljenja i njihovi roditelji imaju specifičan način organizovanja ,tako što svaki vikend organizuju druženja kod nekog od njih , uz obavezne sendviče,kolače,sokiće i ostale đakonije u čijem pripremanju mame i naravno po neki tata ,imaju svoj takmičarski motiv.
Obrenovačka Osnovna škola "Jefimija" ima svoje II/5 odeljenje ekstra talentovanih i vrednih mališana , koji su već u svom uzrastu pokazali kako mogu da budu pre svega odlični drugari a onda kako mogu da se sa posebnim interesovanjem odnose prema nastavnim i vannastavnim aktivnostima.
Ovih dana smo se uverili da su drugaci definitivno "u modi" .Tako i Osnovna škola "14.Oktobar" u Bariču ima svoje II/1 klince koji "prave razliku".
Na poziv roditelja koji su,pored naravno učiteljice Olivere Bogićević, najzaslužniji za ovu prelepu priču iz Bariča ,proveli smo divno nedeljno popodne u druženju sa njima u dvorištu njihove škole.
Deca iz ovog odeljenja i njihovi roditelji imaju specifičan način organizovanja ,tako što svaki vikend organizuju druženja kod nekog od njih , uz obavezne sendviče,kolače,sokiće i ostale "đakonije" u čijem pripremanju mame i naravno po neki tata ,imaju svoj "takmičarski" motiv.
Neko bi rekao da ni malo nije lako kada ti u kuću ili dvorište dođe dvadesetak dece , međutim za roditelje ovih mališana je to pravo uživanje i zadovoljstvo.
"Oni se tako lepo slažu i imaju to izraženo drugarstvo, tako da to vreme provedu igrajući se i učeći nešto novo na najlepši mogući način" - pokušali su da nam opišu neki od roditelja.
Na jednom od takvih druženja im u nekom trenutku treba nešto od pribora ili igračka , koju ima njihova drugarica , a ona živi par kuća dalje, oni se svi uhvateza ruke i njih dvadesetak tako pređe ulicu i donesu to što im treba.
Prelepa slika ,koja u tom trenutku oduševi prolaznike.
Roditelji su još "čudniji" ili su po onoj narodnoj "podetinjili" pored svojih "drugara" , i tako imaju svoj "parlament" ili "vladu" a svako od njih ima svoje ministarstvo.
Neki od resora su ministar za saobraćaj,turizam,ugostiteljstvo,odbranu,odgoj,zdravstvo,veru..Imaju svoju policiju,diplomatiju ali i osobu zaduzenu za propagandu.
Ovakav vid druženja i organizovanja ima za cilj da deca lakše savladjuju nastavne aktivnosti i da imaju taj odnos prema školi, po kom je ona najmanje "bauk" a najviše mesto gde rado provode deo svog vremena.
Nesebično pomažu jedni drugima i kroz ovakav oblik zajednice...jednostavno vuku napred.
Malci - genijalci...
Svaka čast i sve preporuke drugim roditeljima i odeljenskim zajednicama svih obrenovačkih škola da sličnim idejama obogate svoje aktivnosti i na sličan način posvete svojoj deci pažnju.
Ono što smo primetili u Bariču pored odličnog rada sa decom kroz niz aktivnosti koje ova škola ima gotovo svakodnevno, je prilično oronulo i da ne zvuči malo preteško...ali zapušteno školsko dvorište.
Svakodnevno se na ovom mestu ,što za vreme nastave ,što u svom slobodnom vremenu okuplja veliki broj dece.Barič nema park ili sličan prostor koji bi služio dečijoj igri već samo ovo školsko dvorište i u najmanju ruku je ružno da su gotovo svi golovi i koševi kao i ograda i korpe za smeće , samo gomila zarđalog gvožđa.
Ni betonske površinese ne nalaze u boljem stanju.
U neformalnom razgovoru sa direktorkom Marijanom Stojanović smo saznali da osoblje škole daje svoj maksimum kako bi sve održali na potrebnom nivou što se tiče ispravnosti,samim tim bezbednosti i čistoće.Ali se po njenim rečima radi o problemu starosti svih tih rekvizita i ostalog što smo zapazili u školskom dvorištu.Za sve više od toga su potrebna veća ulaganja a sama škola u ovom trenutku nema potrebna sredstva kako bi uradila takve zahvate.
Okupljeni roditelji su želeli da ovom prilikom pošalju poruku opštinskim i obrazovnim institucijama da pomognu školi u Bariču i obezbede uslove ,što se tiče dvorišta ,dostojne ovolikog broja i ovako aktivne dece.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE