Obrenovac, 14.06.2024

„M“...JE SAM NA SVETU


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 20.08.2017
„M“ je slovo koje ima 10 godina i traži svoga brata..
Dečak, koga ćemo jednostavno u daljem tekstu označiti sa „M“, živeo je u migrantskom kampu na periferiji Beograda...u Obrenovcu... Bivša kasarna , koja je preuređena u prihvatni centar, u principu je predviđena za odrasle a ne za maloletnike, kojih, reklo bi se, sada tamo ima najviše.

Svako ko je prošao kroz ovaj kamp, upoznao je „M“...jer se to dete ne zaustavlja ni jedan...jedini sekund.

„M“ ima samo 10 godina. On se stalno smeje i voli kada ga neko zagrli i poljubi u čelo. „M“ se često šali , tako što meša jezike koje govori i veoma simpatično izgovara srpske reči. U njegovim godinama je normalno da želite da se zapletete u tu svoju igru...i u nju uvučete druge.

On je sam na svetu.

Njegova porodica je platila trgovca da ga odvede iz Kabula u Nemačku, gde živi njegov brat. „M“ ne zna u kom gradu živi njegov brat, niti to bilo ko zana... Njegov život je ostavljen godinu i po dana u rukama tog trgovca ljudima...i gospode u evropskom zakonodavstvu.

Kad je njihovo kretanje bilo u punom zamahu, granice su bile ojačane. Tada je stigao u Srbiju, posle više od mesec dana blokade u kampovima Bugarske (kampovi u Bugarskoj su zatvoreni, kao i zatvori ).

Ušao je u Srbiju...a ulaz u Evropu je postao gotovo nemoguć.

Bio je sam.

Pre nekoliko dana napustio je Obrenovac , tiho kao što je i došao , otišao je da pređe granicu. Ilegalno.

„M“ će pokušati nešto što može biti vrlo opasno...više od bilo čega. Čekaju ga dugi dani šetnje u šumi i nasilje koje policija vrši protiv ovih momaka kada ih pronađe.

Danima , oni koji su ostali , nisu znali ništa o njemu. Bilo je , kako kažu , po poslednjim informacijama koje imaju, sa nekim odraslima... i izgubili su „stazu“...

Na „stazi“ kroz obrenovačku Nemanjinu ga više sigurno nema...

Možda su ih pritvorili mađarski policajci i sada bi već mogli biti u pritvoru za imigrante, kao da su kriminalci. Postoji , kažu, mogućnost da ih vrate u Srbiju ili da u roku od nekoliko dana budu vraćeni u zemlju u kojoj su živeli. „M“ bi u najboljoj varijanti već mogao lutati Evropom , uveren da će mu „neke“ vlasti pomoći da pronađe svog brata .

U januaru prošle godine, „Europol“ je upozorio da je u Evropi nestalo 10.000 dece bez pratnje. Taj izveštaj je od pre godinu i po dana, i koliko znamo, nema najnovijih informacija. Ono što se dešava sa kretanjem ove dece nije poznato. Veruje se da mogu povremeno pasti u ilegalne mreže dječije prostitucije, trgovine organima ili ropskog rada. Veruje se. Ali nije detaljno istraženo.

A maloletnici bez pratnje i dalje su sami na vratima Evrope. Na njihove zahteve za azil niko ne odgovara, čak i ako imaju rođake u nekoj od zemalja EU...

„M“ je sada „tamo negde“ u potrazi za svojim bratom...ili sudbinom...

U Obrenovcu i drugim kampovima na obodima Evrope čekaju neka druga „slova“ i „brojevi“...jer njihovo ime (i pored „kodeksa“ ) malo kome nešto znači...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE