Obrenovac, 21.02.2024

Otvoreno pismo bahatom Bus plus kontroloru


Izvor: Noizz.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.01.2018.
Znam da ti posao nije lak. Znam da radiš za mizernu platu i da ti je muka kad pomisliš na zagušljivi autobus u kojem ćeš provesti pola dana i da su ti se na glavu popeli svi šverceri koji bi da se voze, a da ne plate, a pritom bi i da se svađaju i da ti prete. Stvarno saosećam sa tobom svaki put kad te vidim kako po kiši, snegu ili paklenoj temperaturi čekaš bus i pažljivo kriješ čitač karata, da bi iznenadio sve nas putnike kad uđeš i zapištiš aparatom pa se ponosno prodereš 'KONTROLA, SPREMITE KARTE'. Sve te razumem. Ali, brate mili, zar mora baš tako drsko?

Foto:Oliver Bunić,Aleksandar Stanković/Noizz.rs
Ti nisi usamljen slučaj - zapravo, čini mi se da je većina kontrolora danas pokupila tu bahatu foru i počela da se ponaša kao da su policajac, inspektor i sudija odjednom. Ali mislim da je krajnje vreme da ti neko saopšti da ti to nisi. Ti si kontrolor karata u gradskom prevozu. Tvoj posao je, shodno tome, da kotrolišeš da li putnici imaju karte. I to je to. Sigurna sam da taj posao u Beogradu, u kojem ljudi, poput tebe, rade za 25.000 dinara mesečno i bukvalno ne mogu sebi da priušte mesečnu kartu od preko 3.000 dinara - nije jednostavan. Ali to ti ne daje za pravo da se prema ljudima koji nemaju kartu ponašaš kao prema ratnim zločincima koje treba momentalno uhapsiti i osuditi na doživotnu robiju! Stvarno, zar je moguće da te niko u porodici nije naučio makar minimumu pristojnosti, pa se ljudima unosiš u lice, dereš se na njih, vređaš ih i psuješ jer nemaju kartu za autobus?

Viđam takve slučajeve skoro svaki dan. I skoro svaki dan mi se smuči život kad vidim kako se ponašaš prema ljudima. Naravno, ovakvo ophođenje je gotovo po pravilu rezervisano za starije jude i žene, jer retko kad imaš hrabrosti da se izdereš na muškarca od dva metra i sto kilograma. Vidim te onda kako izađeš iz autobusa sa ponosnim osmehom na licu jer je tvoj deo donošenja pravde na ovaj svet obavljen i sada možeš da uživaš u spoznaji da si se izdrao na baku koja nije kupila kartu. Bravo! Naučio si je pameti, bezobraznicu jednu!

Vidi, nemoj pogrešno da me razumeš - naravno da svaki putnik treba da ima očitanu kartu kad uđe u bus. I slažem se da treba da postoje odgovarajuće kazne za one koji se švercuju. Ali, čoveče, zar ne može to sve da se uradi na jedan pristojan, ljudski način, bez iživljavanja nad ljudima i tripovanja da si bog, sudija i policajac odjednom (već imamo jednog takvog, ne trebaju nam njegove kopijice po autobusima).

Tvoja crvena legitimacija ti, po zakonu, daje pravo da zatražiš kartu od svakog putnika i, ukoliko je nema, da mu ponudiš da kupi posebnu kartu na licu mesta. Možeš pitnika da zamoliš da napusti vozilo i da pozoveš Komunalnu policiju. I to je to. Ako ti putnik da ličnu kartu (za šta nije u obavezi) možeš da mu izdaš prekršajni nalog. Ako ti ne da, nikom ništa.

Nemaš pravo nikoga da držiš da ruku ili da ga silom izbaciš iz autobusa. Nemaš pravo da zadržiš putnika dok policija ne dođe. Nemaš pravo da tražiš od vozača da zatvori vrata i zadrži sve putnike. I nemaš pravo da se dereš, psuješ i vređaš ako nekoga zatekneš bez karte.

Sistem ne funkcioniše. Po zakonu, svaki švercer ima pravo da izađe iz busa i bez ikakvih posledica odšeta dalje. Takav je zakon - za to nismo krivi ni ti ni ja. I kapiram da te to frustrira. I mene bi frustriralo. Ali ti ne daje za pravo da se izdrkavaš nad ljudima. Zato, molim te - iskuliraj sa tripovanje moći, radi svoj posao kako treba i pusti da pravdu sprovode oni kojima je to posao.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE